Foto: Urban City / I.P.

Danas, 27. maja održana je treća redovna sednica Saveta Braničevskog upravnog okruga u 2021. godini.

Na početku sednice usvojen je Zapisnik sa druge sednice Saveta Braničevskog upravnog okruga u 2021.

Na današnjoj sednici govorilo se i o epidemiološkoj situaciji i vakcinaciji na teritoriji Braničevskog upravnog okruga.

“Zadnje nedelje svedeno je na jednocifren broj zaraženih, a oni koji i jesu, nemaju teške manifestacije”, kaže načelnik Braničevskog uoravnig okruga Aleksandar Đokić i dodaje:
“Što se tiče vakcinacije to ide dobro. Najvažnije je da svako ko želi za njih ima vakcina.

Do sada je revakcinisao i 26% i preko 30% vakcinisano u okrugu.

Pozivamo i dalje sve one koji žele da se vakcinišu da to urade kako bi povećali broj vakcinisanih i samim tim povećali mogućnost da se ne desi ništa nepredvidjeno.

Inače, dovoljno ima vakcina nabavljenih i čekaju sve one koji žele da se vakcinišu.

Što se tiče sastanka u Nišu održanog s potpredsednicom Vlade i ministarkom, Zoranom Mihajlović , tema je bila povećanje energetske efikasnosti konstatovano je da su se mnoge lokalne samouprave prijavile na taj konkurs.

“Javilo se i pet lokalnih samouprava iz našeg okruga, i same lokalne samouprave su opredelile odredjena sredstva, a na to će i Republika da doda i da će znatan broj kako privrednih subjekata tako i domaćinstva doći u situaciju da dobiju sredstva od države i lokalne samouprave za izmenu stolarije i svega onoga što čini energetsku efikasnost.

Konkursi su neki već raspisani, do avgusta meseca izabraće se izvodjači prvo, a zatim i privredni subjekti i domaćinstva, pojedinici koji će dobiti pomoć za povećanje energetske efikasnosti.

Važno je znati da nije jednokratna akcija, da će se nastaviti narednih godina, tako da će mnogo ljudi doći u situaciju da dobiju sredstva da reše problem”, kaže Đokić.

Foto: Urban City / I.P.

“Rešavanjem pojedinačnih u znatnoj meri, povećaće energetsku efikasnost i smanjiti zagadjenje. Sredstva odvojena za realizaciju znaće se tačno, a gradjani i svi koji žele da učestvuju u konkursu, odgovor će dobiti jako brzo, u kratkim rokovima se to rešava, do 15 dana”, dodaje.

“Ove godine će biti odredjena sredstva za jednu kategoriju od svih kategorija, ali opet nije jednokratna opcija, rešavaće se i daje u narednih nekoliko godina. Grad Požarevac i još Malo Crniće, Petrovac, Žagubica i Žabare. Sve opštine su morale i neka svoja sredsta da odvoje, 25% odnosno 1/4 vrednosti koliko će i Republika za ovu godinu izdvojiti. Ove godine je predvidjeno od Republike 58.000.000
Žabari 3.000.000
Žagubica 1.000.000
Požarevac 6.340.000
Malo Crniće 7.000.000
Petrovac 500.000.

Jedna od dobrih akcija, a takodje i lokalne samouprave zajedno sa republikom rade na prečišćavanju otpadnih voda i jedni i drugi daju pare i tu su mnoge naše lokalne samouprave učestvovale, tako da ćemo i to delom smanjiti, napominje Đokić.

“Ekskluzivno”

Radi se i na obezbedjenju lokacije za regionalnu deponiju. Braničevski okrug će definitivno dobiti deponiju, biće na teriroriji grada Požarevca, grad Požarevac će uskoro potpusati ugovor. Već se radi na odredjivanju tačne lokacije. Sada smo na putu da taj problem rešimo. Sve u cilju da se smanji zagadjenje životne sredine. Višestruko je korisno i nadamo se da će to svi naši gradjani podržati i da će što se tiče deponije, nadam se za par godina i to imati rešeno. Nadamo se da će to gradjane koštati manje, a ne više što sada košta, jer otpad više nije samo djubre već i roba, to manje košta i na način da se nadje partner doradjivač koji će to uraditi po principu partnerstva. To je nešto čemu se nadam, a vreme će pokazati da li ćemo u tome i uspeti.  Nastavićemo da radimo.

Epidemiološka situacija je takva , zahvaljujući našim inspekcijama. Pohvaljujem republičke, lokalne inspektore, komunalne insprektore ali i MUP koji radi na tome i asistira insprektorima kada imaju neki problem. I u tome, po broju zaraženih, efikasnosti i sprečavanju da dodje do neke veće epidemije medju boljim okruzima u našoj zemlji, kaže još Đokić.

KOMENTARIŠI