Održana tribina “Štitasta žlezda kao sve češći zdravstveni problem”

Održana tribina “Štitasta žlezda kao sve češći zdravstveni problem”

U sredu 19.2.2020. godine Forum žena Gradskog odbora Požarevac Socijalističke partije Srbije organizovao je tribinu pod nazivom “ŠTITASTA ŽLEZDA KAO SVE ČEŠĆI ZDRAVSTVENI PROBLEM”. Tribinu je vodila dr Mirjana Plemić, hirurg, odbornica i članica Predsedništva FOŽ GO SPS.

Na početku tribine mnogobrojnim posetiocima ovog skupa obratila se dr Jasmina Nikolić, predsednica Foruma žena GO SPS Požarevac.

Na tribini dr Mirjana Plemić je govorila o porastu ovog oboljenja i ukazala na simptome koji se mogu javiti u raznim fazama ovog oboljenja.

Foto: S. Stojadinović

Štitna žlezda (štitasta) je najveća endokrina žlezda u našem organizmu. Ona ima oblik leptira i smeštena je na prednjoj strani vrata, ispred dušnika, između krikoidne hrskavice i suprasternalne jame. Štitasta žlezda stvara i sekretuje hormone tiroksin (T4) i tironin (T3), koji regulišu metabolizam svih ostalih tkiva u telu. Parafolikularne ili C ćelije štitaste žlezde luče hormon kalcitonin, koji učestvuje u homeostazi kalcijuma u organizmu. Svaka ćelija i tkivo u našem organizmu zavise od hormona koje proizvodi štitasta žlezda. Ovi hormoni utiču na rast i sazrevanje, povećavaju bazalnu potrošnju kiseonika i stvaranje toplote, povećavaju sintezu proteina, povećavaju minutni volumen srca, ubrzavaju razgradnju masti i smanjuju njihovu količinu u telu. Hormoni štitaste žlezde imaju ključnu ulogu u razvoju nervnog sistema, podstiču budnost, povećavaju osetljivost na različite stimulanse, utiču na osećaj gladi, pamćenje i sposobnost učenja, kao i na normalan emocionalni tonus. Takođe, imaju važnu reproduktivnu ulogu kod muškarca i žena i na održavanje normalne trudnoće. Utiču na rast i razvoj mozga u fetalnom periodu i tokom prvih godina života. Nedostatak ovih hormona u periodu trudnoće može da dovede do mentalne zaostalosti deteta.

Najčešći oblici bolesti štitne žlezde su hipotireoza, kada ona proizvodi nedovoljno hormona, kao i hipertireoza koju karakteriše preveliko lučenje hormona. Najčešći uzrok nedovoljnog lučenja hormona štitne žlezde je autoimuna bolest Hašimotov sindrom koja se potvrđuje testiranjem antitela tiroidne peroksidaze TPO i tireoglobulina Tg. Pri sumnji na hipotireozu obavlja se merenje nivoa TSH i slobodnog tiroksina u krvi FT4. Pored autoimunog procesa i nedovoljan unos joda putem hrane može uzrokovati hipotireozu.
Hipertireoza je stanje pojačane funkcije štitne žlezde kada dolazi do prekomernog stvaranja hormona štitne žlezde koje je relativno često u žena između 20. i 50. godine života, a u poslednje vreme se sve češće javlja i kod muškaraca. Najčešće je posledica autoimunog procesa tokom kojeg telo ne prepoznaje štitnu žlezdu kao svoju strukturu pa proizvodi antitela protiv nje s posledicom njene prekomerne stimulacije.

Nakon tribine dr Plemić je građanima odgovarala na pitanja iz ove oblasti medicine, kao i iz drugih. Medicinska sestra i članica Foruma žena Predsedništva GO SPS Ana Janković Nenadić je mnogobrojnim zainterosovanim građanima koji su prisustvovali ovoj tribini merila pritisak.

Ciljevi Socijalističkog foruma žena

Ostvarenje demokratije na ravnopravnosti polova, prava žena sastavni su , nedeljivi i integralni deo ljudskih prava, ravnopravno učešće i zastupljenost žena u političkom odlučivanju, privredi, kulturi i nauci, ukidanje svih oblika diskriminacije i nejednakog postupanja prema ženama u zakonodavstvu i praksi promovisanje ravnopravnosti na svim područjima života ostvarenjem prava na razvoj, kreativnost i inventivnost, – podsticanje „kulture mira“ i uzajamnog poštovanja podsticanje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u procesima političkog odlučivanja u SPS i institucijama vlasti, poštovanje načela otvorenosti, odgovornosti i delotvornosti, – unapređenje ekonomske sigurnosti, samostalnosti i blagostanja žena, ostvarivanje prava na rad i jednako vrednovanje rada, – uočavanje specifičnosti efekata globalizacije i ostvarenosti tržišta na ekonomska, radna i socijalna prava žena, – usklađivanje profesionalnih, porodičnih i društvenih obaveza žena i muškaraca, –  ostvarivanje svih vidova pravne i socijalne zaštite, – izgradnja programa za umanjenje siromaštva i socijalne isključenosti; – ostvarenje adekvatne i pune zdravstvene zaštite žena, dece i porodice i sl; – ostvarivanje međunarodnih standarda u razvoju društvenih odnosa i odnosa među polovima.

KOMENTARIŠI