Ovaj skup je podržao Grad Požarevac u saradnji sa Udruženjem pčelara Požarevca. Na skupu se obratio predsednik Udruženja pčelara Grada Požarevca Dejan Milošević koji se zahvalio lokalnoj samoupravi na pomoći koja je izdvojila 6 miliona dinara za pomoć razvoju pčelarstva na teritoriji Grada Požarevca.

On je još istakao da je pčelarstvo poljoprivredna grana u razvoju i da je u njoj budućnost. Najavio je da će na prostoru LJubičeva biti izgrađen poslovno turistički kompleks u cilju razvoja pčelarstva i proširenja turističke ponude. Prisutne je pozdravio i predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić a savetovanje je otvorio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sledećim rečima:

“Poštovani prijatelji,

Neizmerna mi je čast što sam danas sa vama. Takođe, osećam i veliko zadovoljstvo što je požarevačko Udruženje pčelara uspelo i ove godine da okupi eminentne predavače i stručnjake iz ove oblasti.

Budžetski fond za razvoj poljoprivrede grada Požarevca pružio je snažnu podršku ovom projektu edukacije sadašnjih i budućih pčelara, i koliko čujem, rezultat nije izostao. Požarevačko udruženje je prošle godine i zvanično bilo najmasovnije u Srbiji sa preko 300 proizvođača i 14.000 košnica, što je podatak za veliki respekt.

Uvidom u aktivnosti koje ste sprovodili i koje sprovodite, više je nego jasno da rezultat nije došao stihijski, ni sam od sebe. Siguran sam da ste upravo boraveći među pčelama vi zapravo usvojili njihov model rada koji podrazumeva dobru organizaciju i marljiv rad. Upoznat sam i sa nekim od vaših skorašnjih projekata koje ste pažljivo isplanirali, tačno i precizno realizovali i to ne samo kao partneri sa gradskim ili republičkim institucijama, već i sa onima van granica naše Srbije gde je administracijski dodatno teško ispuniti standard, a vi ste to uspeli.

Novim članovima Udruženja kao i onima koji su danas samo došli na Savetovanje poručujem da su na pravom mestu i predlažem da pažljivo saslušate današnje govornike. Obavešten sam da su među njima i stručnjaci iz Slovenije i Hrvatske, koji su nam sa sobom doneli veliko znanje ali i iskustvo. Posao koji obavljam naučio me je da su znanje i iskustvo kategorije kojima ne smemo prestati da težimo čitavog života i zato je prisustvo gospode Idžojtića, Čuljka i Noča svima nama dragoceno.

Iz razgovora sa svojim prijateljima koji se bave pčelarstvom saznao sam da je ono davno prestalo da bude samo proizvodnja meda i briga o pčelama. Danas se ova industrija dobrano naslanja i na niz srodnih proizvoda, ali i očuvanje i poboljšanje zdravlja pa i turizam. Iz istog razgovora saznao sam da su Hrvatska i Slovenija u tim oblastima napravila velike korake, te tako željno iščekujem rezime današnjeg Savetovanja kako bi Grad Požarevac u saradnji za Udruženjem pčelara Požarevac u budućnosti nešto od toga implementirao i kod nas.

Dragi pčelari, hvala na pažnji i želim vam srećan rad.“savetovanje pcelara 1

Skupu su prisustvovali i predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić, zamenik gradonačelnika Saša Pavlović i drugi čelni ljudi Požarevca i Kostolca.

 

 

 

KOMENTARIŠI