Ogrlica umesto pojasa za spasavanje

Ogrlica umesto pojasa za spasavanje

Nažalost, kao i u slučaju mnogih drugih inovativnih proizvoda, ogrlica "Ploota" još nije spremna za masovnu prodaju

Foto: Ploota

Uz spravicu pod nazivom “Ploota” strah od vode za mnoge će postati deo prošlosti. Ovaj pojas za spasavanje uz pomoć tehnologije slične onoj koja se koristi za vazdušne jastuke u vozilima, korisnika održava na površini vode u slučaju da postoji opasnost od davljenja.

Idejni tvorci opisuju uređaj kao najmanji pojas za spasavanje na svetu, koji, za razliku od ostalih, može da se nosi i pod vodom.

Spravica nazvana “Ploota” izgleda kao ogrlica koju plivači nose. Teška je 280 grama i, prema rečima onih koji su je isprobali, ne predstavlja preveliki teret tokom plivanja, tako da u većini slučajeva korisnik zaboravi da na vratu ima bilo šta.

Revolucionarni pojas za spasavanje radi na principu sličnom tehnologiji vazdušnih jastuka u automobilima. To znači da se u kriznim situacijama automatski aktivira i ispunjava dva jastuka na naduvavanje ugljen-dioksidom.

Taj proces svaki plivač može aktivirati i manuelno ako smatra da je u opasnosti ili će se uređaj sam aktivirati automatski ako je plivač pod vodom duže od 30 sekundi. To vreme dovoljno je da “Ploota” proceni da je njen korisnik u opasnosti.

Uređaj može poslužiti i kao zamena za manje i veće pojaseve za spasavanje na naduvavanje za one koji uče da plivaju.

Nažalost, kao i u slučaju mnogih drugih inovativnih proizvoda, ogrlica “Ploota” još nije spremna za masovnu prodaju.

Idejni tvorci proizvoda nadaju se da će u narednom periodu prikupiti dovoljno sredstava za to jer bi životi mnogih ljudi koji se svakodnevno nađu u opasnosti na plažama i bazenima širom planete uz uređaj “Ploota” mogli da budu spaseni.

KOMENTARIŠI