Oko 100.000 Srba naselo na veliku internet prevaru

Oko 100.000 Srba naselo na veliku internet prevaru

Foto: Pixabay ilustracija

Sto hiljada lakovernih Srba naselo je na veliku piramidalnu intrenet prevaru kineske firme “Kenguru trežer” i ostalo bez uloženog novca.

Procenjuje se da je kineski kengur odskakutao sa nekoliko miliona evra para srpskih građana u nepoznatom pravcu. Mamac za naivne investitore je bačen vešto po već uhodanoj piramidalnoj šemi.

“Mene je kontaktirala neka Dejzi Jim iz Kine. Navodno je živela i imala prebivalište u Novom Sadu. Ona nam je pokazala par snimaka kako se rade ti taskovi. Ja sam mislio pošto sam osoba sa invaliditetom da je to dobar vid zarade i uložio odmah 20.000 dinara u vip1. Krenuo sam odmah u Vip2 pošto je veća zarada nego u VIp1”, kaže za Prvu TV Jovan hrnjakć, jedan od prevarenih građana.

Vremenom korisnici piramidalne šeme postaju sve samouvereniji i smeliji i gube osećaj za realnost.

“To su korisnici koji su u zadnjih dve nedelje uložili svoj novac nadajući se da će moći tu količinu novca samostalno da obrnu bez uvođenja novih članova i sada trećeg oktobra se desilo da mi nismo mogli svoj novac da podignemo sa platforme. Tačnije dobili smo obaveštenje da su pod revizijom i da moramo da uplatimo kamatnu stopu od 43 posto da bi mogli da podignemo naš novac”, kazala je Andrijana Glišić, oštećena korisnica.

Starije generacije još se sećaju neodoljive privlačnosti piramidalnih banaka iz devedestih godina kada su Jezda i Dafina mnoge oterale u bedu i glad.

Kineski kengur je napunio svoju veliku torbu parama srpskih nevoljnika i za sada je izvan domašaja organa gonjenja. Pravnici kažu da je u svetu, pa i kod nas, rad piramidalnih firmi dozvoljen, ali su prevare, naravno, zabranjene. Biće teško dokazati da li je prevara posledica namere ili lošeg poslovanja.

KOMENTARIŠI