Okončan protest u “Kostolac uslugama” posle 11 dana

Okončan protest u “Kostolac uslugama” posle 11 dana

Foto: Kostolac usluge logo

Protest radnika u Privrednom društvu „Kostolac – Usluge” okončan je dogovorom reprezentativnih sindikata i užeg rukovodstva firme o dodatnom uvećanju zarada zaposlenih za pet odsto od 1. novembra, što je sa prethodnim povećanjem od 1. septembra ukupno 15 odsto.

Dve strane sporazumele su se i da topli obrok sa 50 dinara dnevno sada bude 150, odnosno oko 3.300 dinara mesečno.

Ilija Florić, predsednik sindikata „Sloga” u PD „Kostolac – Usluge” kaže da je ovim postignut delimičan kompromis čime je končan protest koji je trajao 11 dana. Dodao je da se sindikalna i radnička borba nastavljaju i da će sve zavisiti od konačne realizacije dogovorenog.

Protest su zajednički i sa istim ciljem organizovale tri sindikalne organizacije koje deluju u okviru ovog preduzeća, a to su „Sloga”, „Nezavisnost” i „Kostolac usluga”, čiji su osnovni zahtevi bili uvećanje zarada (za 20 odsto) i toplog obroka.

Dogovoreno je i da 37 radno angažovanih po osnovu ugovora na privremeno-povremenim poslovima bude prebačeno u radni odnos, a otplata uglja će se umesto u osam obavljati u 12 mesečnih rata.

U saopštenju se navodi da su podršku sindikatima u protestima tokom 11 dana pružile i kolege iz sindikalnih centrala „Sloge” i UGS „Nezavisnost”.

PD „Kostolac – Usluge” d.o.o. bavi se pružanjem usluga fizičko-tehničkog obezbeđenja i održavanjem higijene prostorija, a osnovano je 2004. godine u Kostolcu, procesom restrukturiranja i izdvajanjem iz EPS-a i posluje sredstvima u državnoj svojini.

KOMENTARIŠI