Olimpijski čas u četvrtak i u Požarevcu

Olimpijski čas u četvrtak i u Požarevcu

Foto: Urban City / B.P.

Program „Olimpijski čas“ je koncipiran kroz niz obrazovnih interaktivnih radionica: „Olimpijsko igralište“, „Tribina sa sportistom“, „Olimpijska priča“. Olimpijski čas u Požarevcu se održava u četvrtak, 26. septembra od 12 časova na stadionu malih sportova ispred Sportskog centra.

Glavni cilj Olimpijskog časa je da edukuje mlade o pravim vrednostima života, koje svaki pojedinac treba da prihvati. „Olimpijsko igralište“ se realizuje na otvorenom i čine ga 5 stanica u 5 boja, koje simbolizuju 5 kontinenata i 5 olimpijskih vrednosti koje se stiču kroz bavljenje sportom: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. Svaka vrednost se uči kroz priču, dijalog i vežbu.

Crvena stanica predstavlja Ameriku, i na ovoj stanici učesnici će imati priliku da se upoznaju sa olimpijskom vrednošću RADOST IGRE. Glavna aktivnost je poligon sa više sportova. Učesnici rešavaju zadatak koristeći različite sportske rekvizite.

Žuta stanica predstavlja Aziju i FER-PLEJ, kao olimpijsku vrednost. Posebno kreirana igra Fer-plej košarka je glavna aktivnost na ovom poligonu. Pravila su takva da se učesnici ne pomeraju, već koš.

Kroz zelenu stanicu će biti predstavljena Australija i olimpijska vrednost, POŠTOVANjE. Na ovoj stanici deca će učestvovati u kreativnoj radionici i praviće Olimpijske narukvice.
Crna stanica predstavlja Afriku i olimpijsku vrednost, IZUZETNOST. Na ovoj stanici deca će igrati iks-oks u timovima, koji će se takmičiti ko će pre da sastavi pobednički niz.
Plava stanica predstavlja Evropu kroz olimpijsku vrednost, JEDINSTVO DUHA, TELA I UMA.. Zadatak na ovoj stanici zahteva akciju, koordinaciju i razmišljanje. Učesnici će zajednački pokušati da naprave niz od plastičnih kanala i da prebace lopticu od takče A do tačke B.

„Tribina sa sportistom“ se organizuje za učenike starijih razreda koji će imati priliku da upoznaju neke od naših najuspešnijih sportista i u opuštenoj atmosferi saznaju iz prve ruke kako je to biti profesionalni sportista, koje su prednosti bavljenja sportom i zašto je bitno poštovati olimpijske vrednosti kako u sportu tako i u svakodnevnom životu.

Programom su uključeni i najmlađi osnovno-školskog uzrasta koji imaju priliku da kroz „Olimpijsku priču“ nauče više o Olimpijskim igrama i vrednostima kojih se treba pridržavati u životu. Uz pomoć magnetne table i Olimpijske vežbanke, najmlađi učesnici će na jedinstven način upoznati Olimpijski pokret i saznati koliko je važno baviti se sportom i negovati Olimpijske vrednosti.

“TreninGo radionica ” je kreirana za decu koja vole da se bave fizičkom aktivnošću, koristeći modernu tehnologiju. Olimpijski komitet Srbije je posvećen razvoju programa koji za cilj ima povećanje svesti o zdravom i aktivnom načinu života, taj cilj se usmerava i kroz korišćenje mobilne aplikacije “TreninGo”.

Svi učesnici Olimpijskog časa dobiće posebno dizajnirane majice, diplome i brošure.

 

KOMENTARIŠI