To znači da će svaka fiskalna kasa u Srbiji u svakom trenutku biti direktno povezana sa sistemom Poreske uprave. Drugim rečima, oko 180.000 fiskalnih kasa moraće da se menja ili da se dograđuje.

Tako će poreznicima kontrola biti znatno olakšana, ali će privrednici, nesporno, pretrpeti značajne troškove.

“Radna grupa Ministarstva finansija započela je rad na izmeni teksta radne verzije Nacrta zakona o fiskalnim kasama, koji predviđa elektronsko preuzimanje podataka iz fiskalnih kasa”, potvrdilo je “Novostima” Ministarstvo finansija.

“Prilikom izrade zakona, koji bi trebalo da se usvoji do kraja godine, vodiće se računa da izmene ne dovedu do značajnog finansijskog napora poreskih obveznika, a razmotriće se fazno uvođenje novih rešenja”, navode.

Unapređenje fiskalizacije je jedna od mera predviđenih Nacionalnom strategijom za borbu protiv sive ekonomije. Uz nju ide i predlog da se proširi obuhvat fiskalizacije, odnosno znatno smanji broj privrednih grana koje sada nemaju obavezu takvog evidentiranja prometa.

Privredu, međutim, ove najave iz Ministarstva finansija nimalo ne raduju. Naprotiv, upozoravaju da im se bespotrebno nameće novi trošak koji veliki broj malih preduzeća neće uspeti da istrpi.

“Uvođenje onlajn fiskalizacije je jedna tajna stvar na kojoj radi Ministarstvo finansija. Privreda o tome ne zna ništa. Jedina zemlja u kojoj to još postoji je Hrvatska i u njoj uopšte nije došlo do povećanja prihoda od poreza na dodatu vrednost. Apsolutno se nije dokazala opravdanost njenog uvođenja”, kaže Nebojša Atancković, predsednik Unije poslodavaca.

“Nama su se obratili stručnjaci iz IT sektora, iz grupacije Privredne komore Beograda, i oni tvrde da to nije najbolje rešenje. Kažu da postoji jeftiniji način. Mene zanima da li je neko razmišljao kako će obezbediti inetrnet vezu na svakoj tezgi na buvljaku ili u svakom delu Srbije”, kaže on.

Sve vreme stručna javnost čeka rezultate studije koja treba da pokaže koji je najefikasniji način unapređenja fiskalizacije. Sekretarijat za javne poslove analizirao je studiju, a rezultati se nalaze u – Ministarstvu finansija. Zaključci do javnosti još nisu stigli. Za rezultate je zainteresovan i Fiskalni savet koji prema trenutnim podacima kojima raspolaže, smatra da onlajn fiskalizacija nije ekonomski opravdana.

 

KOMENTARIŠI