Onlajn nastava u tri opštine u Braničevskom okrugu

Onlajn nastava u tri opštine u Braničevskom okrugu

Četvrtina đaka u Srbiji, u 40 od 161 lokalne samouprave, od danas će krenuti na onlajn ili kombinovanu (delimično onlajn) nastavu, a do kada će trajati zavisiće od epidemiološke situacije u zemlji.

Najstariji osnovci, đaci sedmih i osmih razreda, u ovim opštinama i gradovima preći će na kombinovani režim nastave. To znači da će sva odeljenja sa više od 15 đaka biti podeljena na dva dela, da će jedna grupa biti dan u školi, a sledeći na onlajn nastavi, pa će jedne sedmice imati tri dana u učionicama, a naredne dve. Ispitivanje će se u ovim slučajevima obavljati isključivo u školskim klupama.

Kada su mlađi osnovci u pitanju, učenici od prvog do šestog razreda, za koje u Srbiji još nije omogućeno vakcinisanje, oni će nastaviti sa normalnom nastavom, svaki dan u školi, bez podele odeljenja. Naravno, i tu će biti izuzetaka pošto će svako odeljenje, kako među osnovcima, tako i srednjoškolcima, bez obzira da li škole rade po zelenom, žutom ili crvenom modelom, automatski preći na deset dana onlajna ako se pronađu dva ili više učenika zaražena korona virusom.

Još jedna velika promena koja će danas stupiti na snagu je non-stop nošenje maske. Naime, prema prvobitnim uputstvima koja su bila na snazi, đaci su maske mogli da skinu kada sednu u klupe i dok ne odgovaraju ili ne razgovaraju sa drugarima. Ubuduće će, međutim, morati non-stop da ih nose.

– Tim za škole je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su vakcinisane ili su preležale kovid-19. Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik bude bez maske, ali uz distancu sa drugim učenicima i zaposlenima – rekli su iz Ministarstva prosvete.

Zeleni model

Đaci idu normalno na nastavu, svakog dana su u učionicama, odeljenja nisu podeljena, učenici sede zajedno u klupama, a časovi traju redovnih 45 minuta.

Đaci ne menjaju učionice, osim ako je to baš neophodno.

Žuti model

Kombinovana nastava dovodi do podele odeljenja na dve grupe sa maksimum 15 đaka. Grupe se smenjuju pa jedna ide u školu ponedeljkom, sredom i petkom, a na onlajnu je utorkom i četvrtkom, a druga obrnuto. Sledeće sedmice se rotiraju.

Crveni model

Nastava se organizuje isključivo na daljinu, dakle putem onlajna. Časovi traju i dalje 45 minuta, a ukoliko postoje mogućnosti trebalo bi da budu u “realnom vremenu”.

Kao ispomoć koriste se i časovi snimljeni prošle godine, koji su dostupni na RTS planeti.

Spisak škola na onlajn nastavi

* Kladovo

* Petrovac na Mlavi

* Nova Varoš

* Priboj

* Užice

* Valjevo

* Despotovac

* Jagodina

* Paraćin

* Svilajnac

* Rekovac

* Ćuprija

* Preševo

* Novi Pazar

* Bojnik

* Veliko Gradište

* Žabari

* Boljevac

* Zaječar

* Knjaževac

* Bajina Bašta

* Prijepolje

* Čajetina

* Alibunar

* LJig

* Bogatić

* Ivanjica

* Lučani

* Doljevac

* Niš

* Bela Palanka

* Vranje

* Kraljevo

* Raška

* Tutin

* Nova Crnja

* Aranđelovac

* Knić

* Kragujevac

* Topola

KOMENTARIŠI