OPASNO VREME! Mogućnost snega i ledene kiše u Požarevcu uz DVA CRVENA...

OPASNO VREME! Mogućnost snega i ledene kiše u Požarevcu uz DVA CRVENA METEOALARMA

Tokom dana do minus pet stepeni Celzijusa

Foto: Urban City

Danas meteorolozi očekuju da temperature odu do minus 18, dok će u toku dana najviše dostići minius dva.

Danas će jutro biti vedro, a oko podneva će se na zapadu, pa zatim i u ostalim krajevima naoblačiti uz slab sneg. Na jugozapadu zemlje će sneg preći u kišu koja će se lediti pri tlu. Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni, jutarnja temperatura od minus 18 do minus 12, najviša dnevna od minus 2 na jugu i jugoistoku, do minus 6 na severu.

Slično vreme i u Požarevcu, s jutarnjom temperaturom i do minus 15, a tokom dana do minus pet stepeni Celzijusa.

Crveno upozorenje za sneg/led

Ledena kiša/rosulja na širem području

UTICAJ: Problemi u saobraćaju i snabdevanju stanovništva životnim namirnicama, toplotnom i električnom energijom (moguća totalna blokada saobraćaja), moguće velike štete na prenosnim sistemima-dalekovodima, povrede pešaka, oštećenje stabala – štete na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću (lomljenje grana). Usled taloženja i zaleđivanja moguće su štete i na sistemima električne železnice, žičarama, TV tornjevima i drugim antenskim stubovima.

Crveno upozorenje za ekstremno nisku temperaturu

Minimalna temperatura manja od -15°C

UTICAJ: Ekstremno opasna vremenska situacija ako traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi životi ljudi i životinja ( visok rizik od smrzavanja, promrzlina čak i od smrti) problemi u snabdevanju toplotnom i električnom energijom, problemi u saobraćaju, štete u šumarstvu i drugim vremensko zavisnim ekonomskim sektorima.

KOMENTARIŠI