OPREZ Povučene 4,3 tone ubuđane čokolade!

OPREZ Povučene 4,3 tone ubuđane čokolade!

Poljoprivredna inspekcija povukla je sa tržišta 4,3 tone mlečne čokolade "Banat" zbog plesni, piše Politika. Ako ste kupili ovu čokoladu, evo šta treba da uradite.

Vlasnik kompanije “Svislajon” u okviru koje ta fabrika posluje, Rodoljub Drašković, rekao je da ne zna šta se dešava i da već tri meseca nije u Srbiji, piše “Politika”.

Redovnom kontrolom u magacinu proizvođača, koji posluje u okviru grupacije “Svislajon Takovo”, inspektori su ustanovili ovu nepravilnost i naložili toj kompaniji povlačenje kompletne serije mlečne čokolade sa visokim sadržajem mleka – u pakovanju od 90 grama, piše list.

“Svislajon” je ovu informaciju već objavio na svom sajtu i pozvao potrošače koji su kupili proizvod iz serije L 21.10.2018. da ga zamene u njihovim radnjama.

Nenad Vujović, načelnik poljoprivredne inspekcije, potvrdio je za “Politiku” da je ova nepravilnost uočena tokom redovne kontrole pogona konditorske industrije, koja i dalje traje.

“Uzorkovanje je rađeno u magacinu fabrike ‘Banat’. Kako smo obavešteni, povučena je sva čokolada, a deo ove serije, po našim saznanjima, izvezen je i u Makedoniju”, rekao je Vujović.

Kako objašnjava, plesan je zapravo buđ, a reč je o nehigijenskoj neispravnosti proizvoda, verovatno kao posledici dužeg stajanja u magacinu.

Vujović ističe da je proizvođač postupio po zakonu, objavivši ovu informaciju na svom sajtu.

Opoziv proizvoda uobičajena je praksa svuda u svetu, ali i obaveza po domaćim propisima, mada proizvođači to često izbegavaju, napominje beogradski list.

“Svislajon”, u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, fabriku čokolada “Banat” iz Vršca kupio je sredinom prošle godine od požarevačkog “Bambija”, čime je Drašković proširio asortiman u svom lancu prodavnica “Slatka kuća”.

Ova fabrika mesečno proizvodi oko 2.000 tona čokolade, a toliko i proda, i to oko 40 odsto na domaćem, a ostalo na izvoznim tržištima, navodi “Politika”.

List podseća da je “Svislajon” novembra prošle godine bio u centru skandala zbog spornih dečjih kašica “Juvitana”.

KOMENTARIŠI