Opšta BOLNICA u POŽAREVCU dobila priznanje

Opšta BOLNICA u POŽAREVCU dobila priznanje

Opšta bolnica u Požarevcu dobila je priznanje na nedavno održanoj konferenciji za prekograničnu i transnacionalnu saradnju, kada je javnost je upoznata sa planovima i fondovima koje je obezbedila Evropska unija radi podsticanja međuregionalne saradnje.

Jedan od nagrađenih projekata je “Zdravlje bez granica” – program prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, među kojima se našla i najveća zdravstvena ustanova u Braničevskom okrugu, prenosi lokalni radio Boom 93.

U periodu od dve godine od prethodne konferencije izabrano je osam projekata koji su se istakli svojim značajem i kvalitetom iz različitih oblasti društva. Deo projekta “Zdravlje bez granica” odnosio se na osposobljavanje dela “nove” zgrade bolnice u Požarevcu, koja je prilikom gradnje bila predviđena isključivo za porodilište. Tom prilikom izvedeni su preostali građevinski radovi i potpuno je opremljeno prizemlje u kojima je smeštena urgentno-prijemna služba za ginekologiju, akušerstvo, hirurgiju i ortopediju sa laboratorijom. Za preglomazno porodilište na četiri nivoa i površinom od oko 9.000 kvadrata niko nije bio zainteresovan, dok nije izvršena prenamena prostora i pokrenuta inicijativa na lokalnom nivou da se zgrada konačno završi.

Novac koji je obezbeđen preko projekta EU iznosio je oko 1,3 miliona evra. Podršku skupu i projektima dali su i Majkl Davenport, šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, i Marej Girland, generalni direktor za regionalnu i urbanu politiku i šef jedinice za unapređenu implementaciju pri Evropskoj komisiji u Briselu. Girland je tom prilikom istakao da je izuzetno važno da se razvija ideja razvijanja saradnje između susednih država.

– Te saradnje počinju na malim projektima i kasnije se mogu razvijati u veće i značajnije poduhvate, koji zaista mogu unaprediti oba društva koja sarađuju. Na primer, u planu je jedan jako interesantan projekat sa Rumunijom vezan za zdravstvo i to za telemedicinu, koja bi potpuno preobrazila i revolucionalizovala medicinske usluge u pograničnim oblastima i uopšteno u mestima koja su udaljena od većih medicinskih centara, istakao je on. Takođe je istakao da su investicije isplanirane za naredne četiri godine, ali da to svakako ne znači kraj i da on očekuje da se ulaganja samo povećavaju u narednom periodu.

KOMENTARIŠI