Opštini Veliko Gradište 22 i po miliona od Ministarstva državne uprave i...

Opštini Veliko Gradište 22 i po miliona od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

Opština Veliko Gradište potpisala je sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, u ponedeljak 22. aprila, dva ugovora o korišćenju sredstava iz Budžetskog fonda za programe lokalnih samouprava za finansiranje projekata od značaja za funkcionisanje lokalne samouprave.

Ugovore je, ispred Ministarstva potpisao ministar Branko Ružić, a za opštinu Veliko Gradište predsednik Dragan Milić. Ukupno 63 grada i opštine dobilo je sredstva namenjena razvoju opština i gradova i dobrobiti građana.

Opštini Veliko Gradište dodeljeno je 18.000.000 dinara za izgradnju sportske hale na Srebrnom jezeru – faza 3 i 4.500.000 za preventivno delovanje na smanjenju rizika od klimatskih promena, elementarnih i drugih nepogoda u cilju zaštite imovine i imovinskih interesa opštine Veliko Gradište.

Od odobrenih sredstava biće realizovan projekat “Preventivno delovanje na smanjenju rizika od klimatskih promena, elementarnih i drugih nepogoda u cilju zaštite imovine i imovinskih interesa opštine Veliko Gradište“ sa ciljem da doprinese zaštiti imovinskih interesa opštine i građana dok je projektom “Izgradnja sportske hale na Srebrnom jezeru – faza 3 obezbeđen nedostajući deo sredstava za započeti projekat od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj, investicije i zapošljavanje u opštini.

Kako je rekao ministar Ružić, prvi put ove godine  finansirani su projekti za smanjenje rizika od klimatskih promena i elementarnih nepogoda, pa je deo sredstava usmeren na preventivno delovanje radi zaštite imovine lokalnih samouprava i građana.

Sredstva iz Fonda koristiće se za infrastrukturne radove na vrtićima, školama, objektima kulture, sporta i javne uprave, komunalnoj infrastrukturi, javnim površinama kao i za nabavku i primenu savremenih informacionih tehnologija koje će omogućiti uvođenje e-Uprave i bolje pružanje usluga građanima i privredi. Takođe, deo sredstava namenjen je organizaciji kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija.

U saopštenju Ministarstva navodi se da se sredstva u Fondu za lokal iz godine u godinu povećavaju i da se očekuje da će se naredne godine biti još veća.

KOMENTARIŠI