Osnovcima iz Svilajnca drže časove u Prirodnjačkom centru

Osnovcima iz Svilajnca drže časove u Prirodnjačkom centru

U Prirodnjačkom centru Srbije u Sviljancu, jedinstvenoj naučnoj i obrazovnoj ustanovi te vrste na Balkanu, počela je redovna blok nastava za osnovce iz predmeta "Svet oko nas, priroda i društvo", iz biologije i hemije.

Direktorka Centra Irena Dubravac kaže da je blok nastava uvedena ovog proleća i to za učenike od prvog do osmog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Svilajncu.

“Deca tako na praktičnim i interesantnim primerima lakše mogu da savladaju školsko gradivo”, objašnjava Dubravac.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Podseća da je Prirodnjački centar otvoren 29. juna 2015. godine, te da je do sada imao 100.000 posetilaca, uglavnom školskih ekskurzija.

“Ono što se kod nas može videti na jednom mestu pomaže da se nauka doživi i zavoli, sve na jedan inovativan i zabavan način. Veliki izložbeni prostor u samom objektu sadrži šest tematskih izložbi, na čijim postavkama su radili stručnjaci Prirodnjačkog muzeja Beograd i Rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu” navodi Dubravac.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Reč je o izložbama “Geološki vremepolov”, “Svet dinosaurusa”, “Svet minerala i stena”,”Biodverzitet Srbije”, “Paleonotologija”, “Nebesko kamenje” a od 5. aprila i izložbe “Vulkanologija” i “Geodiverzitet Srbije”.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Na otvorenom prostoru, u “Dinosville” parku sa modelom vulkana, nalazi se 20 replika različitih vrsta donosaurusa, u prirodnoj veličini i živom obliku, od kojih je najveća replika Diplodokusa visine 11 metara i dugačka 20 metara.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Replika vulkana, visine 10 metara, prestavlja repliku vulkana Svete Helene, a “Dinosville”, sa izgrađenim minijaturnim jezerima, posebno je zanimljiv deci đačkog uzrasta jer ih u svet naučnih saznanja  uvodi kroz jedinstven doživljaj i zabavu.

Prirodnjački centar je otvoren za Vaskršnje praznika, puno radno vreme, a cena ulaznica je kao i radnim danom. Tako će biti i za 1.maj, napomenula je Dubravac.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

KOMENTARIŠI