Osuđenica iz Požarevca najbolja na Festivalu besedništva

Osuđenica iz Požarevca najbolja na Festivalu besedništva

Foto: Urban City

Peti festival besedništva osuđenih lica održan u KPZ Sremska Mitrovica. Ove godine najviše učesnika – 28 iz svih 13 zatvorskih ustanova u Srbiji.

U četiri zida samice gde ne možeš da pobegneš od sebe, nemaš drugi izbor nego da počneš meč sa samim sobom, da se boriš, svađaš sa sobom, da priznaš da si pogrešio, da se iskreno pokaješ i pobediš – ovako je u pobedničkoj autorskoj besedi pod nazivom “Nema onoga koji ne greši, malo je onih koji se kaju”, opisala svoje dane iza četiri zida osuđenica K. J. (25) iz KPZ Požarevac.

Festival besedništva osuđenih lica koji se peti put održao u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica, okupio je najviše učesnika – 28, iz 13 zatvorskih ustanova u Srbiji. Zbog velikog broja takmičara na finalnoj večeri, 13 osuđenih lica kazivalo je besede u dve kategorije, i to autorske i interpretacije.

TOKOM dva sata na bini pred publikom smenjivali su se takmičari koji su se trudili da što bolje, emotivnije iznesu besede koje su izabrali.

– Prvi put sam na ovakvom festivalu i smatram da imam talenat koji sam zapostavila. Sada dok sam na odsluženju kazne mogu da posvetim više vremena pisanju, kao što sam napisala i ovu autorsku besedu. Nadam se da zaista zatvor može da promeni čoveka i da sam shvati gde je pravio greške. Mlada sam i mogu još da se menjam – kaže osuđenica K. J., koja nije očekivala pobedu.

Iza nje u autorskim besedama, drugo mesto je pripalo P. D. iz KPZ Sremska Mitrovica i treće M. M. iz SZB Beograd.

U kategoriji interpretacija, prvo mesto osvojio je D. T iz KPZ Ćuprija, drugo osuđenica J. N. iz KPZ Požarevac i treće B.J. iz KPZ Niš.

Za učešće na festivalu mogla su se prijaviti samo osuđena lica koja kazne izdržavaju u poluotvorenim i otvorenim odeljenjima.

– Ove godine imamo učesnike iz svih zatvora u Srbiji, što se može nazvati republičkim takmičenjem. Ovo je jedan od vidova resocijalizacije osuđenih lica, koju sprovodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija. Pored besedništa, mi u zatvoru imamo i kreativno pisanje, razne sekcije kao što su slikanje, duborez i novinarstvo. Na ovaj način, putem književnog stvaralaštva i umetnosti, osuđena lica, kada izađu iz ove ustanove, mnogo lakše se uklope u normalan život – naglašava Nebojša Draganović, zamenik upravnika KPZ Sremska Mitrovica.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI