Osuđenica iz zatvora u Požarevcu dobila prvu nagradu za prozu

Osuđenica iz zatvora u Požarevcu dobila prvu nagradu za prozu

KPZ za žene Požarevac

Kazneno-popravni zavod za maloletnike u Valjevu još jednom je bio domaćin završnice osuđeničkog literarnog stvaralaštva, ovoga puta – 18. Republičkog festivala.

Na smotru čija je tema “U ogledalu” pristiglo je ukupno 277 radova u kategorijama proze i poezije čiji su autori osuđenici, njih 179, iz 22 ustanove – srpskih kazneno-popravnih zavoda, okružnih zatvora, Vaspitno-popravnog doma Kruševac i Specijalne zatvorske bolnice.

Prvu nagradu festivala u kategoriji proze dobio je rad “U ogledalu” autorke B. I. iz Kazneno popravnog zavoda za žene Požarevac, dok je najbolji u kategoriji poezije bio rad “Moderna poezija uličnog umetnika”, čiji je autor J. O. iz KPZ Požarevac.

Drugonagrađeni u oblasti proze je rad “Podela” autora V. R. iz KPZ Požarevac, a treća nagrada pripala je radu “Retrovizor” autora L. D. takođe iz KPZ Požarevac. Drugo mesto u kategoriji poezije osvojio je rad “Izgubljeni stranac” autora M. S. iz KPZ Požarevac, a treće rad “Vreme” autora Č. M. iz KPZ Kragujevac. Svi nagrađeni dobili su predviđeni novčani iznos, knjigu i diplomu, dok je i određeni broj proznih i poetskih radova pohvaljen i njihovim autorima pripale su knjige i diplome.

B. I, osuđenica na izdržavanju kazne u KPZ Požarevac, dobitnica prve nagrade za prozu, ponovila je prošlogodišnji uspeh, kada je takođe trijumfovala na ovoj smotri.

KOMENTARIŠI