Osuđenice KPZ za žene u Požarevcu u polufinalu Drugog svetskog prvenstva u...

Osuđenice KPZ za žene u Požarevcu u polufinalu Drugog svetskog prvenstva u šahu za lica lišena slobode

Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu i osuđenice KPZ za žene u Požarevcu plasirali su se danas u polufinale na Drugom svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode čime su ostvarili ogroman uspeh budući da ove godine po prvi put učestvuju na ovom takmičenju.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izrazio je zadovoljstvo zbog uspeha štićenika VP Doma i osuđenica iz jedinog zavoda za žene u Srbiji.

„Bićemo deo svih projekata koji pomeraju granice slobode, a posebno nam je drago što takmičenje beleže uspešni plasmani maloletnih štićenika i osuđenica“, istakao je Carević.

Na takmičenju učestvuju i osuđena lica još dve kazneno-popravne ustanove u Srbiji – KPZ u Požarevcu (Zabeli) i KPZ u Beogradu (Padinskoj skeli).

Reč je o interkontinentalnom prvenstvu u kome osuđena lica i štićenici igraju onlajn partije sa suprotnim timovima, koristeći računare u ovim ustanovama.

Takmičenje je pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa Svetskom šahovskom federacijom u okviru projekta FIDE „Šah za slobodu“.

U cilju popularizaciju šaha među osuđenim licima u svim većim zavodima u zemlji već 10 godina postoje šahovske sekcije i turniri se redovno organizuju.

KOMENTARIŠI