Osuđenici iz Zabele odigrali po prvi put fudbal 3×3 u Požarevcu

Osuđenici iz Zabele odigrali po prvi put fudbal 3×3 u Požarevcu

Foto: B.P.

Osuđenici Kazneno-popravnog zavoda Požarevac (Zabela) odigrali su po prvi put fudbal 3×3 u okviru utakmica Prvenstva Srbije koje su se igrale proteklog vikenda u Požarevcu, pod pokroviteljstvom grada.

U pitanju je igra koja se razlikuje od one iz koje je nastala jer se umesto 11 igrača u timu nalaze 3 plus 1 rezervni igrač, dok golman ne postoji.

„Ovo je još jedan projekat u kome osuđenici po prvi put učestvuju, ali nije  prvi put da za protivničku stranu imaju profesionalne igrače“, rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević i dodao da su zaposleni u Zabeli imali, takođe, svoj tim igrača.

On je podsetio da je u Zabeli prošle godine igrana utakmica prvenstva u basketu 3×3 čime je ovaj zavod postao prvi aktivni zatvor na svetu koji je organizovao ovakav košarkaški spektakl, uz sve izazove koje on nosi sa sobom.

Foto: Urban City // I.P.

„Svi basketaši, bez obzira na tim za koji su igrali, znali su da se ispisuje nova stranica u pogledu ljudskih prava i slobode i punim srcem su ušli u nešto novo i jedinstveno“, naglasio je Carević.

On je podsetio da je u okviru projekta resocijalizacije osuđenih lica uz pomoć fudbala u maju prošle godine odigrana po prvi put utakmica između osuđenika i veterana „Crvene zvezde“, a posle toga je usledio i meč osuđenika Kazneno-popravnog zavoda Beograd (Padinska skela) i veterana najtrofejnijeg srpskog fudbalskog kluba.

„Na svim ovim utakmicama je viđena sportska atmosfera, a fer plej je bio pokretač svakog meča što je nešto što treba da bude prisutno na svakoj sportskoj priredbi“, zaključio je Carević.

KOMENTARIŠI