Foto: YT screenshot

JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac, raspisao je tender za tehničku kontrolu tehničkog rudarskog projekta otkopavanja zaostalih količina uglja u funkciji zatvaranja površinskog kopa Klenovnik.

Tender je otvoren do 31. oktobra.

Površinski kop Klenovnik dao je prvu zabeleženu površinsku proizvodnju uglja, 1973. godine, nakon što su nemački inženjeri 1943. otvorili prvi površinski kop uglja u Kostolcu.

Kako se navodi u istorijatu rudarstva u Kostolcu na sajtu EPS-a, istočno polje Klenovnik otvoreno je 1970. godine, posle završene rekonstrukcije Kopa Kostolac. Šesnaest godina kasnije površinski kopovi Klenovnik i Ćirikovac integrisani su pod zajedničkim nazivom Kopovi Kostolac.

Površinskom kopu Klenovnik prethodio je jamski rudnik istog naziva, koji je 1885. osnovalo ortačko društvo preduzetnika i bankara iz Požarevca.

Ovaj rudnik zatvoren je pedesetih godina prošlog veka, nakon što je proizveo 3.304.541 tonu uglja, a rezerve ležišta ušle su u rezerve površinskog kopa Kostolac.

Površinski kop Klenovnik je davao godišnju proizvodnju od 350 do 550.000 tona uglja, sve do 2001, kada je prestao da radi.

Na toj lokaciji EPS će izgraditi svoju prvu vetroelektranu “Kostolac”.

POVEZANE VESTI:

Vetropark Kostolac kapaciteta 150 MW za dve godine

KOMENTARIŠI