Otkrivena spomen ploča poginulom vojniku iz Požarevca

Otkrivena spomen ploča poginulom vojniku iz Požarevca

Spomen ploča poginulom Dušanu Tasiću koji je stradao u proleće 1998. godine na Kosovu i Metohiji otkrili su njegova majka Desanka Tasić, gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović, državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Dejan Antić i Goran Đinović iz Udruženja 549. herojska motorizovana brigada Car Dušan Silni.

Požarevljanin Dušan Tasić je bio jedna od prvih žrtava šiptarskih terorista koji je poginuo tokom akcije kod Đakovice. Nakon pomena pokojniku koji su održali sveštenici SPC pored spomen ploče vence su položili članovi porodice Tasić, predstavnici ministarstva rada, ministarstva odbrane unutrašnjih poslova, Grada Požarevca, Udruženja 549. herojska motorizovana brigada Car Dušan Silni i političkih stranaka.

Ovom prilikom gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je istakao da smo danas jednim delom odužili dug prema njemu i svima onima koji su, kao pripadnici vojske naše države, pomalo tiho otišli u večnost:

“Dušan se nalazi, rame uz rame sa svim srpskim ratnicima, na posebnom mestu na nebu ali i u našim srcima. Ovom spomen pločom otklonićemo svim Požarevljanima veo tišine i neznanja o tome šta je vojnik Dušan Tasić učinio za Srbiju. Svi narodi, sa pravom, slave svoje velike vojskovođe, ali je podjednako važna svaka žrtva u odbrani svoje zemlje. Polazeći na odsluženje vojnog roka i kasnije položivši zakletvu da će čuvati svoju zemlju, Dušan je svoj zavet ispunio. Iako ne možemo potpuno razumeti bol koji njegova porodica oseća zbog ovog gubitka, možemo im reći da trebaju biti ponosni na Dušana. Od danas će svi prolaznici ovog dela našeg grada pročitati i preneti dalje jednu priču o izgubljenoj, ali nikada promašenoj mladosti koju je vojnik Dušan Tasić poklonio svojoj Srbiji.“

Ovom prilikom su se još obratili general Stojan Konjikovac i državni sekretar Dejan Antić koji su istakli da se država trudi da se oduži veteranima koliko je u mogućnosti i da su oni to pravo stekli odazivajući se na poziv svoje države.

KOMENTARIŠI