U čast kraljice Marije Karađorđević otkrivena je spomen ploča na mestu gde je 6. juna 1922. godine prvi put kročila na srpsko tlo.

Spomen ploču u Dubravici na samoj obali Dunava otkrio je gradonačelnik Grada Požarevca, Saša Pavlović uz prisustvo članova Udruženja „Pristanište kraljice Marije Karađorđević“, članova Udruženja Kraljevina Srbija i predstavnika lokalne samouprave Grada Požarevca.

U naselju Dubravica kod stare separacije 1922. godine, prvi put je na srpsko tlo kročila buduća kraljica Jugoslavije Marija Karađorđević. Od tada, pristanište u Dubravici nosi njeno ime. Na inicijativu Udruženja „Pristanište kraljice Marije Karađorđević“, postavljena je spomen ploča na mestu prvobitne koja je vremenom uklonjena. Spomen ploču otkrili su Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca i Dejan Najdanović, predsednik Udruženja „Pristanište kraljice Marije Karađorđević”.

„Ovo je jedan mali čin kojim mi želimo da obeležimo ovaj istorijski događaj, ali takođe ovo nam je i zadatak da u budućnosti ovo mesto pretvorimo u značajan turistički potencijal pogotovo zato što je i arheološki lokalitet Margum u neposrednoj blizini.“ – rekao je gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović.

Po rečima Saše Pavlovića lokalna samouprava se trudila i u budućnosti će se truditi na sve moguće načine da grad izađe na reke. On je naglasio da su u prošlosti dobijena sredstva preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za finansiranje projekta biciklističke staze.

Istoričar, Dr Miroljub Manojlović je podsetio da je kraljica Marija bila druga kćer rumunskog kralja Ferdinanda I i kraljice Marije, nećakinje engleskoga kralja Edvarda VII i unuke kraljice Viktorije.

KOMENTARIŠI