44. Međunarodni sajam turizma otvoren je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sajam okuplja izlagače iz 33 države.

Na ovogodišnjem sajmu turizma učestvovaće 350 izlagača iz 33 države, a među njima čak 8 novih država sa afričkog kontinenta. Partner ovogodišnjeg sajma turizma je Kina sa kojom Srbija neguje dobre odnose.

Posetioci će imati priliku da uživaju u brojnim turističkim ponudama kako domaćih, tako i svetskih destinacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma na Beogradskom sajmu, pod sloganom “Kad je odmor, nije teško”, da će sve koji dođu u Srbiju dočekati velika dobrodošlica.

Istakao je da su poslednjih godina napravljeni veliki pomaci, a prihod od turizma prošle godine porastao je na dve i po milijarde evra.

Predsednik Srbije izjavio je da ćemo se boriti da Beograd bude domaćin specijalizovane Ekspo izložbe 2027. godine, koja bi značila turistički bum za našu zemlju.

Istakao je da će biti uloženo dosta sredstava u razvoj turističke infrastrukture kako bismo mogli da budemo domaćini te izložbe, ali da bismo posle od razvoja turizma imali velike prihode.

“Ogroman bi to imalo značaj za Srbiju, ogromne prihode, pravi turistički bum za našu zemlju. Procenjujem da možemo da budemo ispred ostalih, ispred Argentine, Minesote u Americi, a ključni konkurent po nama je Malaga u Španiji, ali verujem da možemo da ih pobedimo, pošto su jednom Malaga i Sevilja bili domaćini i velikog Ekspa”, rekao je Vučić.

Otvarajući Sajam turizma, pozvao je sve da posete Srbiju i poželeo im dobrodošlicu, a posebno kineske turiste. Osećajte se kao kod kuće, poručio je Vučić.

Kako je rekao, od 1. januara do 15. februara ove godine u odnosu na isti period prošle godine preliminarni podaci pokazuju da je ostvaren rast dolazaka stranih gostiju za 53 odsto i broja noćanja za 69 odsto.

“U 2022. godini Srbiji je prema podacima Evropske turističke komisije bila na prvom mestu po rastu noćanja stranih turista, u odnosu na 2019, a to je 23 odsto. Prema proceni našeg zavoda za statistiku, promet u ugostiteljstvu je uvećan za 97 odsto u odnosu na 2019. godinu”, istakao je Vučić. Kaže da je trgovinska razmena povećana sa Kinom u poslednjih 10 godina 342 odsto, 4,4 puta.

Za posetioce, sajamske kapije se otvaraju danas.

KOMENTARIŠI