Otvoren 61. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Otvoren 61. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

U Beogradu je danas otvoren 61. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća na kojem učestvuje 500 izlagača iz 30 zemalja.

Sajam je svečano otvorio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić, koji je rekao da je ovaj sajam mesto na kome Srbija može da predstavi i promoviše četvrtu industrijsku revoluciju koja je tehnološka.

 “Ovaj sajam je značajan zbog činjenice da podižemo svest o značaju tehnologije i tehnoloških dostignuća, pre svega za tehnologiju Srbije, a važan je i kako bi uporedili sebe sa drugima”, rekao je Ljajić.

On je naveo da se Srbija danas nalazi na 65. mestu na listi globalnog indeksa inovativnosti od 128 rangiranih zemalja, te da postoje tri razloga zbog čega nije bolje rangirana.

“Pre svega, još su mala izdvajanja za nauku, istraživanje i razvoj, drugi razlog je što imamo sve veći odliv visoko obrazovanih mladih ljudi i stručnjaka i treći razlog je nedovoljna veza nauke i privrede”, rekao je Ljajić.

Generalni direktor Beogradskog sajma Danka Selić kaže da ove godine Sajam slavi 80 godina postojanja, te da je slogan ovogodišnjeg Sajma tehnike “Tempo budućnosti” dobra ilustracija napora da na pravi način odgovore na sve izazove, održe ugled i unaprede poslovanje.

“Prvi beogradski sajam uzoraka održan je 1937. godine, a Sajam tehnike bio je prva sajamska manifestacija posleratnog Beogradskog sajma obnovljenog 1957. godine na današnjoj lokaciji”, rekla je Selićeva.

Sajam tehnike će trajati do 19. maja.

KOMENTARIŠI