PODELI

 Na ceremoniji otvaranja govorili su – direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović, koja je pozdravila sve prisutne i zahvalila se dugogodišnjim saradnicima Sila-Fest-a – Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističkoj organizaciji Srbije i Visokoj Turističkoj školi sa Novog Beograda, članovi žirija među kojima je bio Hasan Arnautović, poznati Bosanski režiser, koji je za ovu priliku priredio malo iznenadjenje, film o Gradištanskim alasima koji na moćnom Dunavu već 30 godina love soma na bućku, Emilija Stojeva šef odseka za kameru iz Bugarske kao i predsednik žirija Zbigniew Żmudzki, dobitnik Oskara 2003.g.za lutkarsko animirani film „Petar i vuk“ čiji je triler prikazan na ceremoniji otvaranja, a ceo film publici će biti prikazan u četvratak uveče.

Predsednik Saveta festivala i Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić prigodnim govorm otvorio je prvi festivalski dan. U svom govoru, istakao je važnost ovog festivala, kao i činjenicu da se festival održava na pravom mestu jer je Veliko Gradište spoj bogate turističke ponude i ekološki zdrave životne sredine. Predsednik opštine takođe je istakao važnost ovogodišnjeg partnera festivala Republike Turske, čiji je Ambasador u Srbiji, gospodin Tanžu Bilgič, prisustvovao svečanom otvaranju i obratio se prigodnim govorom.

U svom obraćanju, Ambasador Tanžu Bilgič govorio je o važnosti ovakvih festivala, pre svega o buđenju svesti kod mladih generacija o turizmu i onome što nam ova privredna grana pruža, ali i o zaštiti životne sredine kao teme koja se nameće kao prioritet u modernom vremenu. On je istakao saradnju koju oština Veliko Gradište ima sa Republikom Turskom kroz projekat Ramske tvrđave, čije je radove obišao tokom dana i upoznao se sa izvođečima. Kroz program nas je vodila Tatjana Petrović , poznata karatiskinja, svetska prvakinja u ovom sportu, koja održava kamp borilačkih veština na Srebrnom jezeru. Učesnici kampa pozdravili su sve prisutne, zanimljivim pozdravom kojim se izražava poštovanje, i kojim počinje I završava se svaki trening. 

Sinoć je u takmičarskom delu prikazano 5 filma iz Turske, Holandije, Švajcarske i Srbije.

SILA-FEST je deo lanca filmskih festivala CIFFT koji je pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu – Njujork, Los Anđeles, Varšava, Berlin, Kan, Porto, Beč, Dovil… Festival će trajati do 1.septembra kada će biti svečano zatvaranje i dodela festivalskih nagrada.

U gradskom parku svake večeri održavaće se besplatne projekcije filmova sa početkom u 19 i 45 časova. 

Direktni pokrovitelji Silafesta su, Opština Veliko Gradište, Ministarsto Trgovine, Turizma i Telekomunikacija, Turistička organizacija opštine Veliko Gradište, Turistička organizacija Srbije, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda, i drugi.

KOMENTARIŠI