Otvorena izložba fotografija “Prolećni festival i Kineska Nova godina”

Otvorena izložba fotografija “Prolećni festival i Kineska Nova godina”

U galeriji Savremene umetnosti u Požarevcu, u ulici Stari Korzo, u prijateljskoj atmosferi, otvorena je izložba povodom kineske Nove godine i prolećnih praznika.

U izložbenom prostoru Galerije savremene umetnosti u Požarevcu, pred gostima iz Kine, članovima Wing chun kung fu kluba i predstavnicima lokalne samouprave, predstavljena je izložba fotografija “Prolećni festival i Kineska Nova godina”.

Foto: Urban City

Na otvaranju izložbe Ana Miljanić član gradskog veća  istakla je “Da je Republika Srbija posvećena je saradnji sa Narodnom Republikom Kinom u prilog tome i govori i nedavno osnivanje nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, koji već uveliko funkcioniše i koji će svakako doprineti većoj i  boljoj saradnji dve države.

Oduvek nas je krasilo prijateljstvo dva naroda, te se stoga svaka manifestacija koja ima zadatak da promoviše kinesku tradiciju, kulturu, umetnost, sport dočeka sa radošću u Srbiji. Grad Požarevac pokazuje na ovaj način koliko ceni i poštuje Kinu i Kineski narod”.

Foto: Urban City

Savetnik za kulturu Ambasade NR Kine u Srbiji, gospodin Sju Hung je istakao da su “Kina i Srbija su dve tradicionalne prijateljske zemlje, imamo jako dobre odnose ne samo u politici, već i u privredi i kulturi. Kulturna saradnja naše dve zemlje u poslednjim godinama je povećana i unapređena.

Danas kada otvaramo izložbu o kineskom prolećnom prazniku, mislim da je to početak saradnje u oblasti kulture između ambasade Kine i grada Požarevca, koja će biti podignuta na viši nivo.

Nadam se da će te kroz ove slike više upoznati Kinesku kulturu i istoriju, te slike pokazuju ne samo kako kinezi proslavljaju Novu godinu, već i strance koji žive u Kini u harmoniji sa njima i njihovom tradicijom”.

Foto: Urban City

Članovi Wing chun kung fu kluba iz Požarevca, predstavili su se prisutnoj publici i izveli deo svog treniga u stilu kineske tradicije i kulture i zato su bili nagrdjeni velikim aplauzom.

Foto: Urban City

Kineska nova godina ili Prolećni festival jedan je od najznačajnijih kineskih praznika. Iako se u Kini uglavnom koristi gregorijanski kalendar, praznici i astrologija računaju se prema starom ili lunisolarnom kalendaru.

Festival počinje prvog dana prvog meseca starog kalendara i završava se 15 dana kasnije Festivalom fenjera. Za skoro svaki od tih petnaest dana postoje pravila šta treba, a šta ne treba raditi: prvi dan posvećen je okupljanju cele porodice, drugog dana treba se moliti i hraniti pse, jer se slavi i rođendan svih pasa, ali se trećeg dana ne preporučuje posećivanje ni porodice, ni prijatelja.

Foto: Urban City

ČUDOVIŠTE NIJAN

Po legendi, čudovište Nijan (pola zmaj, pola lav)izlazi iz skrovišta i napada ljude baš za Lunarnu novu godinu. Ranije su ljudi palili stabljike bambusa da oteraju čudovište, a danas se organizuju spektakularni vatrometi u Hong Kongu, Pekingu i mnogim drugim gradovima. Takođe, Nijan se plaši crvene boje (jedne godine zver se uplašila deteta koje je bilo obučeno u crveno), pa je za Kinesku novu godinu sve crveno.

Foto: Urban City

HAOS NA ULICAMA

Kroz gužvu na ulicama se probijaju glumci u kostimima lavova i zmajeva, koji je simbol dugovečnosti i zdravlja. U svakom od ovih ogromnih kostima nalazi se po pedesetak ljudi. Oni imaju zadatak da što bolje ožive zmaja, pa se tako ima utisak da su zmajevi veseli, da igraju, okreću se, trepću očima… Pijace i trgovi su ukrašeni cvetovima breskve i mandarine i po pravilu su u paru jer se smatra da neparni brojevi donose nesreću. Kuća se ukrašava posebno iseckanim papirima najčešće crvene boje, kao i belim ili crvenim platnom po imenu chunlian koje se kači na vrata doma i poručuje želje za predstojeću godinu.

Foto: Urban City

POSLEDNJI DAN FESTIVALA

Poslednji dan je dan Festivala fenjera. Porodice izlaze na ulice i nose fenjere, dok deca pokušavaju da reše zagonetke koje su na njima. Upaljene sveće ostavljaju se ispred kuća kako bi oterale zle duhove. Za dezert se jedu tāngyuán  loptice napravljene od pirinčanog brašna sa slatkim punjenjem koje se serviraju u ključaloj vodi u činijama za supu, pa se na kantonskom ova poslastica zove tongsui – slatka voda.

KOMENTARIŠI