Otvorena izložba grafika u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu

Otvorena izložba grafika u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu

Izložba je otvorena do 10.12.2018.godine. Ulaz je slobodan

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu 27. novembra 2018.g. otvorena je izložba grafika Profesora i saradnika Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda.

Izložbu je otvorila Marina Radosavljević, istoričar umetnosti i kustos u Narodnom muzeju koja je tom prilikom kazala: “Čast mi je da od večeras u GSU može da se predstavi izložba grafika koja je obeležila jedan važan jubilej prošle godine – 80 godina od postojanja nekada Akademije likovnih umetnosti, danas Fakulteta likovnih umetnosti, sačinjenu od radova profesora i saradnika koji rade na FLU. Ono što je interesantno videti na izložbi jeste kontinuitet u postojanju jedne umetničke discipline koja, osim tradicionalnog pristupa, nudi i ispituje i neke savremene poglede na grafiku što u suštini i doprinosi vitalnosti ove tehnike.

Foto: GSU

Ja bih publiku podsetila na jednu našu izložbu, izložbu koju je organizovao Narodni muzej u februaru 2016.g. – izložbu crteža i grafika iz istorijsko-umetničke zbirke koja je predstavila svojevrsni presek aktuelnih umetničkih stremljenja poslednje trećine XX veka u grafičkoj veštini. Publika je tada mogla da vidi jednu opštu heterogenost ideja i stavova oličenih najviše kroz novu predmetnost – pop-art, novi realizam, neo-dadu i novu figuraciju izraženih kroz klasične grafičke tehnike (duboku, ravnu i visoku štampu). Bila su predstavljena dela Boška Karanovića, Milana Blanuše, Jugoslava Vlahovića, Dušana Gavele, Stojana Ćelića, Velizara Krstića, Branka Miljuša, Dušana Džamonje i mnogih drugih.

Treba pomenuti i izložbu Akvizicija istorijsko-umetničke zbirke 2011-2017. koja je bila postavljena krajem aprila ove godine na kojoj su se mogle videti i grafike nekih od ovde predstavljenih profesora i saradnika, predstavnika mlađe generacije umetnika – Nikole Velickog, Vladimira Milanovića, Vladimira Veljaševića.

Vratimo se na trenutno postavljenu izložbu – deo kolekcije Kabineta grafike FLU čija zbirka broji preko 150.000 grafičkih listova predtavlja ne samo jednu vrstu likovnog zapisa kolektivnog pamćenja Fakulteta likovnih umetnosti, već i uzor za pokazatelje reprezentativnosti. Da umetnost srpske grafike ima budućnost, svedoče grafike mladih profesora i saradnika koje su likovno žive i izvedene sa vrsnim poznavanjem tehnike, neophodnim u ovom domenu umetnosti, čime se stvara važan punkt za promociju savremene umetnosti.“

Foto: GSU

Nakon izlaganja kustosa publici se obratio profesor Vladimir Milanović rečima: „Radovi profesora Fakulteta koji su ovde predstavljeni predstavljaju zapravo široku lepezu poetskih stanovišta autora grafičkih i likovnih provenijencija i poetskog opredeljenja. Interesantno je pogledati raznovrsnu ponudu od figuracije preko apstrakcije do nekih asocijativnih formi tematskih opredeljenja kao što su portret, figura, pejzaž do nekih simboličkih ili gestualnih radova, što grafiku čini vitalnom, ali i nešto što i pedagoški proces na Fakultetu likovnih umetnosti čini dinamičnim, interesantnim i uzbudljivim.“

Izložba je otvorena do 10.12.2018.godine. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI