Otvorena izložba kaligrafskih radova Violete Marković

Otvorena izložba kaligrafskih radova Violete Marković

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u utorak 4. septembra 2018. godine otvorena je izložba kaligrafskih radova zavičajne umetnice Violete Marković

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u utorak 4. septembra 2018. godine otvorena je izložba kaligrafskih radova zavičajne umetnice Violete Marković.

Kaligrafija je umetnost ili veština lepog pisanja koja vodi poreklo iz Kine. Prvobitno je nastala za potrebe prepisivanja i umnožavanja knjiga, gde su prepisivači nastojali da iskažu svoju umešnost u ukrašavanju slova i stranica.

Foto: Biblioteka Kostolac

U eri kompjutera i digitalne tehnologije, kaligrafija skoro da je zaboravljena. Ali, postoje oni ljudi, takozvani čuvari prošlosti i tradicije, koji neguju stare veštine i čuvaju je od zaborava. Violeta Marković je jedna od njih. Ona u svojim radovima vešto spaja ćirilično pismo i srpski jezik u kombinaciji sa srednjovekovnom ornamentikom i savremenom srpskom književnošću, kroz kombinaciju teksta, ornamenata i okvira, stvarajući jedinstven stil.

Violeta Marković je rođena 1974. godine u Požarevcu. Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti završila je 1995. godine u Beogradu, gde je i učila pismo kod profesorke Mirjane Vojnović. Bavi se slikarstvom i kaligrafijom. Zaposlena je u Galeriji Milena Pavlović Barili. Član je ULIS-a “Milena Pavlović Barili” Požarevac, od 1995. godine.

Foto: Biblioteka Kostolac

Do sada je samostalno izlagala dvanaest puta i učestvovala na preko pedeset kolektivnih izložbi.

Ovo je njena prva samostalna izložba u Kostolcu i biće otvorena za posetioce do 18. septembra 2018. godine.

1 KOMENTAR

  1. Violeta čestitam! Posebno mi se dopada što praviš pravi izbor teksta da ga napišeš najlepšim slovima.Tako tekst dobija na lepoti. SREĆNO!

KOMENTARIŠI