Otvorena izložba povodom 40 godina TV serije “VIŠE OD IGRE”(FOTO)

Otvorena izložba povodom 40 godina TV serije “VIŠE OD IGRE”(FOTO)

Slobodana Stojanovića razumeli su i prepoznavali na svim meridijanima i na mnogim svetskim festivalima pobrao je ovacije i nagrade. Njegova serija “Više od igre” ostaje kao velika tekovina RTS-a, rekao je reditelj Zdravko Šotra

Foto: Urban City

Slobodana Stojanovića razumeli su i prepoznavali na svim meridijanima i na mnogim svetskim festivalima pobrao je ovacije i nagrade.

Njegova serija “Više od igre” ostaje kao velika tekovina Radio-televizije Srbije –

Foto: Urban City

rekao je reditelj Zdravko Šotra na otvaranju izložbe posvećene obeležavanju 40 godina od nastanka kultne TV serije “Više od igre”.

Izložba je priređena kao deo programa dvodnevne manifestacije “Dani Slobodana Stojanovića”, koja je u Požarevcu organizovana po osmi put, u čast našeg čuvenog dramaturga.

Foto: Urban City

Izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić, a na otvaranju su govorili i

Foto: Urban City

Vlasta Velisavljević, jedan od aktera serije, kao i autor muzike, Vojkan Borisavljević.

Foto: Urban City

O seriji i Stojanoviću govorio je, putem video bima, i Petar Božović, tumač glavne uloge – fudbalera i španskog borca Danila. Na manifestaciji je proglašen i pobednik ovogodišnjeg konkursa “Slobodan Stojanović”, za najbolju neobjavljenu dramu.

U konkurenciji 10 pristiglih radova, žiri u sastavu: teatrolog Dragana Bošković, novinar Vukica Strugar i reditelj Srđan Koljević, za najbolju je izabrao dramu “Na točkovima” autora Radoja Radosavljevića.


Predstavljena je i prošlogodišnja najbolja drama – “Čovek bez mase” Koste Carića. Slobodan Stojanović (1937-2000), koji je veći deo života proveo u Požarevcu, bio je dramaturg i umetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu, dugogodišnji urednik Televizije Beograd i redovni profesor beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.

Napisao je brojne drame, filmske scenarije i dramaturške studije i eseje. Njegove najpoznatije TV serije i drame bile su: “Više od igre”, “Jastuk groba mog”, “Tuga”, “Golubovići”, “Siroče”, “Idemo dalje” i “Držanje za vazduh”.

GRADINA

Danas, drugog dana manifestacije, od 19 sati održaće se kulturno-umetnički program “Nešto lepo”, uz projekciju prve epizode serije “Više od igre”, koja nosi naziv “Gradina”.

Foto: Urban City

SPOMEN-BISTA

Na inicijativu požarevačke biblioteke, na čijem je čelu Stojanović bio od 1963. do 1968. godine, u Sunčanom parku u Požarevcu pre sedam godina postavljena je njegova bista, rad beogradskog akademskog vajara Slaveta Ajatovskog.

Foto: Urban City

KOMENTARIŠI