Otvoreno 17. Bijenale „U svetlosti Milene“

Otvoreno 17. Bijenale „U svetlosti Milene“

Na ovogodišnjem Bijenalu učestvovalo je 16 izlagača, od kojih je izabrano troje koji su dobili ovogodišnje nagrade.

Treću nagradu osvojila je Anđela Ristić, drugu Predrag Peđa Milošević za delo Neuzvraćena ljubav, dok je prva nagrada, odnosno Grand Prix “Milena” dodeljena Vladimiru Pajeviću.

Bijenale je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić koji je rekao da je Milena Pavlović Barili talenat i delo koji pripadaju čitavom svetu:

“Ovo Bijenale, koje je prvi put održano 1983. godine, je samo jedan od načina kojima iznova i iznova podsećamo slikarsku javnost kakav je biser umetničkog dara oformljen u našem Požarevcu. Sjaj tog bisera bio je previše jak da bi sijao samo jednom gradu i samo jednoj državi, pa je svojom svetlošću dotakao i Evropu i Severnu Ameriku, pa potom i čitav svet. Njen rad, prekinut preranom smrću, nije ostavio dovoljno Mileninih dela, ali ona koja su iza nje ostala, dovoljna su za čitavu večnost stvaranja. Taj talenat nije se mogao ograničiti samo na jedan vid umetnosti. Milena je sve oko sebe pretvarala u savršeni sklad slika stopljenih u likovna dela, i reči pretočenih u najtananiju poeziju. Okušavši se i dokazavši i u primenjenoj umetnosti, ova umetnica čiju će vrednost vreme tek dokazati, pokazala je da umetnik ne može biti zanatlija usmeren na jedan žanr, već neko ko svoju umetnost živi i diše svakog sekunda, bez obzira šta radio i gde bio. Kao Požarevljanin, moram primetiti i biti ponosan na očigledan obrazac koji ukazuje na ovaj naš grad i broj umetnika koji su u njemu ili rođeni ili u njemu stvarali, – ili i jedno i drugo. Možda je to, između redova, najbolje objasnila upravo Milena Pavlović Barili. Možda se ona njena čuvena rečenica izrečena u Njujorku nije odnosila samo na trenutak nostalgije i veliku ljubav njenu prema majci. Možda je ona zapravo, uporedivši inspiraciju kojom je zadojena u svom gradu i inspiraciju koju crpe na drugim mestima ove naše planete, rekla da -„Nigde nebo nije tako lepo kao ono iz njenog dvorišta u Požarevcu”. Ta ljubav prema svom gradu velike i svetski priznate umetnice, čiji je kult uvažavanja i pokatkad obožavanja i dalje živ među ljubiteljima umetnosti u svetu, inspiriše i nas ostale da, svako u svom domenu i prema svojim mogućnostima, pruži svoj maksimum da Požarevac bude još bolje i lepše mesto za život.“

Upravnica Galerije Milena Pavlović Barili Ljiljana Dabić je ovom prilikom istakla da se po 17. put okupljamo u kući Milene Pavlović Barili, na bijenalu u njenu čast. Kao što je Danica Pavlović, Milenina majka, zaveštala ovaj prostor za uspomenu na Mileninu mladost i talenat, tako je i grad Požarevac ovo Bijenale zaveštao insipraciji i talentu savremenih umetnika, sa nadom da će Milenin život i stvaralaštvo biti dodatno nadahnuće.

Bijenale se održava svake druge godine, a ovogodišnjim se ujedno obeležava 110 godina od rođenja ove srpske slikarke i jedne od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva svetska rata.

1 KOMENTAR

  1. Predivna je bila “reč” selektora,Peđe Todorovića. Možda je trebalo da se i njegov govor ovde objavi, jer je bio veoma poetičan, neobičan, maštovit…

KOMENTARIŠI