U Viminacijumu otvorena škola prava „Rimska antička civilizacija i pravna tradicija“

U Viminacijumu otvorena škola prava „Rimska antička civilizacija i pravna tradicija“

Limes Moesia Schola Iuris (Granično-Mezijska škola prava) je projekat zamišljen kao stručna eskurzija studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su tom prilikom između ostalih lokacija posetili Viminacijum.

Tema ovogodišnje stručne eskurzije je bila „Rimska antička civilizacija i pravna tradicija“. Ciljevi projekta su upoznavanje studenata sa kulturno-istorijskim i turističkim potencijalima Srbije, susret studenata različitih pravnih fakulteta i univerziteta u Srbiji u kolegijalnom i akademskom duhu, razmena iskustva i stavova i sticanje dodatnog znanja iz obrađivanih oblasti.

Skup je ispred Grada Požarevca otvorio načelnik Gradske uprave Požarevca Aleksandar Simonović sledećim rečima:

“Posebno me raduje činjenica što ste temu ove stručne ekskurzije, “Rimska antička civilizacija i pravna tradicija“, vezali za Viminacijum, odnosno mesto koje je prirodna postojbina vaše današnje lekcije. Zahvaljujući dr Koraću i njegovom timu, veliki broj turista svake godine, kao i vi danas, imaju prilike da dožive ovaj komad zemlje veoma blizu onome kakav je on bio početkom prošlog milenijuma. Uveren sam da će vas, možda bolje nego bilo gde u Srbiji i regionu, ambijent inspirisati da doživite simulaciju suđenja Marka Tulija Cicerona u pravom svetlu, i kao takav ostati vam u sećanju.

ALEKSANDAR SIMONOVIĆ, Foto: Grad Požarevac

Znate već da, svaki podatak koji pridodamo svom znanju, vezujemo za neku sliku. Bilo da su u pitanju gradivo i činjenice ili roman i fikcija, uvek u svojoj glavi čitajući zamišljamo. Smatram da je sjajna ideja organizatora da vam na ovaj način pomognu da učite Rimsko pravo i iskreno se nadam da će vam, kao i meni, boravak u Viminacijumu doprineti da ga još bolje savladate. Sa druge strane, kao načelnik Gradske uprave Požarevca drago mi je što ćete jednim delom današnjeg dana biti i turisti koji otkrivaju lepote ovog dela Srbije.“

Foto: Grad Požarevac

Nosioci projekta su „Sportsko udruženje Viktorija“ sa sedištem na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i dr Vladimir Vuletić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, uz podršku Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nikola Milanović, idejni tvorac i nosilac projekta.

KOMENTARIŠI