Danas, 31. marta otvoreno je Međunarodno putničko pristanište u Kostolcu. Pristanište se nalazi kod “Dunavskog dragulja”.

Ovo je sedmo pristanište po redu koje je otvoreno u Srbiji.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Žakonjšek, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović i direktor Arheološkog parka “Viminacijum” Nemanja Mrđić.

Perović je ovom prilikom naglasio da je za Grad Požarevac pristanište kao aerodrom za glavni grad. Perović je dodao da ovo pristanište povezuje Požarevac i celu Srbiju sa celim svetom. Otvaranjem pristaništa Kostolac je upisan u nautičku kartu Evrope.

Pavlović je na današnjem otvaranju izrazio zadovoljstvo zato što je ovaj projekat koji je započet pre nekoliko godina završen. Pristanište su investirali Agencija za upravljenje lukama i Ministarstvo turizma, a Grad Požarevac dao je značajna sredstva za nesdostajuću infrastrukturu. Gradonačelnik je naglasio da će otvaranjem pristaništa Grad Požarevac moći da ugosti i nove turiste.

Prema procenama, očekuje se između 30.000 i 50.000 turista godišnje.

U Kostolac od danas mogu da pristaju kruzeri koji krstare Dunavom na međunarodnim turama, a njihovi putnici će imati priliku da posete “Viminacijum” i druge znamenitosti našeg kraja.

KOMENTARIŠI