Ova opština u Braničevskom okrugu ima jednu od najnižih prosečnih plata u...

Ova opština u Braničevskom okrugu ima jednu od najnižih prosečnih plata u Srbiji (28.886 dinara)

Republički zavod za statistiku saopštio je da je prosečna neto decembarska plata u Srbiji bila veća u odnosu na prethodni mesec za 14,2 odsto

Tri beogradske opštine – Novi Beograd, Surčin i Vračar nalaze se u samom vrhu u Srbiji po visini decembarskih primanja, dok se na tri poslednja mesta nalaze opštine Žabari, Gadžin Han i Trgovište, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Statistika govori da je u opštini Novi Beograd prosečna neto zarada u decembru iznosila 94.001 dinar, u Surčinu 90.608 dinara, a na Vračaru 80.329 dinara. Žitelji opštine Trgovište u isto vreme zarađivali su u proseku 25.251 dinar, u Gadžinom Hanu 28.387 dinara, a u Žabarima 28.886 dinara.

Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku takođe govore da je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa, isplaćena u decembru 2017. godine u Srbiji je iznosila 54.344 dinara, dok je u Beogradu bila 68.207 dinara.

Prosečna decembarska plata stanovnika Novog Sada dostigla je 69.855 dinara, u Kragujevcu je decembarski prosek iznosio 49.658 dinara, a u Nišu 44.638 dinara.

Republički zavod za statistiku saopštio je da je prosečna neto decembarska plata u Srbiji bila veća u odnosu na prethodni mesec za 14,2 odsto, dok su u odnosu na isti mesec prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade nominalno veće za 1,7 odsto, a realno su manje za 1,3 odsto.

Rast zarada isplaćenih u decembru, u odnosu na novembar 2017. godine, prema saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, rezultat je dinamike isplata jer se tradicionalno krajem decembra zbog novogodišnjih i božićnih praznika isplaćuju zarade koje bi inače bile isplaćene početkom januara.

“Pored toga, krajem godine isplaćuju se i zaostale zarada, kao i godišnji i kvartalni bonusi, što je takođe uticalo na rast zarada isplaćenih u decembru 2017. godine”, ističe se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

KOMENTARIŠI