Foto: Urban City // B.P.

Na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga u periodu od 1987. godine (kada je registrovan prvi slučaj), do 29.11.2021. godine, registrovano je ukupno 123 obolelih od AIDS-a (54 lica u Braničevskom i 69 lica u Podunavskom okrugu).

Ukupan broj preminulih na teritoriji Braničevskog okruga iznosi 34 lica a na teritoriji Podunavskog okruga preminulo je 2/3 obolelih.

U toku 2021. godine od AIDS-a obolela su 4 lica (2 lica u Braničevskom i 2 lica u Podunavskom okrugu). Ukupan broj umrlih u 2021. godini je 1 lice (Požarevac).

Dobrovonjno, poverljivo i besplatno testiranje na HIV uz savetovanje pre i posle testiranja, treba da bude dostupno na različitim mestima, kako u zdravstvenim ustanovama, tako i van zdravstvenih ustanova u zajednici ili tokom sprovođenja preventivnih aktivnosti u populacijama pod povećanim rizikom za HIV, uz upotrebu brzih testova za skrining na HIV.

Povećanje obima testiranja na HIV i virusne hepatitise u cilju ranog dijagnostikovanja inficiranih osoba će smanjiti umiranje, a sprečiće i prenošenje infekcije na druge osobe, te će se na taj način smanjiti i ekonomsko opterećenje u sistemu zdravstvene zaštite.

Edukacija i podizanje svesti su ključne aktivnosti koje imaju za cilj povećanje obima testiranja na HIV i virusne hepatitise u sistemu zdravstvene zaštite, tj. sprovođenje strategija za testiranje na HIV i virusne hepatitise u skladu sa definisanim potrebama i mogućnostima.

POVEZANE VESTI:

Prvi decembar, svetski dan borbe protiv side

KOMENTARIŠI