Bilo da vam je potrebna za salatu, sendvič ili je koristite kao samostalno jelo, slaninu možete pripremiti na nekoliko načina.

Mast nije čovekov najveći neprijatelj

Ova namirnica ne sadrži ugljene hidrate, već samo masti. Kako istraživanja pokazuju, nisu masti te koje izazivaju gojaznostveć ugljeni hidrati. Ishrana sa niskim procentom ugljenih hidrata preporučuje se za održavanje telesne težine. Često se ističe pogrešna činjenica, a to je da ugljeni hidrati imaju najveću energetsku vrednost. Istina je da telo energijom opskrbljuju masti.

Bogata je vitaminima

Slanina je puna B vitamina, koji su od vitalnog značaja za naš imunološki sistem i zdravlje. Ona sadrži 65% preporučenog dnevnog unosa tiamina (vitamina B1), 47% niacina (vitamina B3), 38% vitamina B12 i 36% cinka.

Obiluje proteinima

Protein je ključni element u zdravoj ishrani, a na sreću, slanina je bogata proteinima! Protein je ključni sastojak za održavanje visokog nivoa energije u organizmu, ali i za jačanje kosenoktiju i kože.
U tiganju – Rasporedite kriške slanine po tiganju, stavite ga na šporet, pa tek onda povećajte temperaturu do srednje ka nižoj. Uskoro slanina počinje da pušta mast. Kad počne da cvrči, uzmite hvataljku i prevrnite slaninu kako bi se jednako ispekla i na drugoj strani. Slobodno nekoliko puta prevrnite svaki komad kako bi postala hrskava. Kad je slanina gotova, stavite je na papirni ubrus kako biste se oslobodili viška masti. Za nežniju teksturu i manje prskanja, možete dodati malo vode u tiganj.

U rerni – Ovaj način je lak, nema potrebe da pazite ni da prevrćete, sve što treba da uradite je da zagrejete rernu na 200 stepeni, slaninu rasporedite na aluminijumsku foliju i nakon pola sata dobićete slaninu sa zlatnom, hrskavom koricom. Jedino o čemu treba da vodite računa je da lepo poređate slaninu, bez pretrpavanja, da bi se svako parče lepo ispeklo.

U mikrotalasnoj – Odličan metod kad vam je potrebno samo nekoliko komada za sendvič ili salatu je da slaninu zapečete u mikrotalasnoj. U tanjir stavite nekoliko slojeva papirnog ubrusa, barem četiri, rasporedite slaninu i prekrijte sa još dva sloja ubrusa. Na visokoj temperaturi zagrevajte minut, proverite slaninu i ako je potrebno, uključite mikrotalasnu na još pola minuta.

KOMENTARIŠI