Ovo su Požarevljani koji su opljačkali 50 pošta, pokazivali “bogatstvo” na fejsbuku

Ovo su Požarevljani koji su opljačkali 50 pošta, pokazivali “bogatstvo” na fejsbuku

Ivan S. (19), Milan S. (23), Zoran Đ. (25) i Aleksandar N. (25) iz Požarevca uhapšeni su jer se sumnja da su u poslednje dve godine opljačkali i do 50 pošta uglavnom na periferiji većih gradova širom Srbije

U noći između srede i četvrtka, oko 3.30 sati ujutru, u Banatskom Novom Selu uhapšena su četvorica lopova u trenutku dok su iznosila kasu tešku nekoliko stotina kilograma na kolicima koja se koriste za građevinske poslove (kariola) u centru sela.

U tom momentu u kasi se nalazilo gotovo dva miliona dinara, a lopovi su bili maskirani fantomkama i nosili radničke rukavice!

Foto: Privatna arhiva
Ivan S. (sa novcem u rukama) prve je pljačke sa grupom imao još kao maloletnik

Mladi razbojnici su prvo presekli katanac kojim je bila zaključana pošta, razvalili ulazna vrata i odvalili kasu koja je bila zabetonirana, da bi je zatim izneli na kolicima. Kod sebe su imali maljeve, pajsere, čekiće i klješta za sečenje armature.

Za prenos kase i oruđa koristili su veliki “mercedes”. Njihov način rada podrazumevao je da nakon obijanja pošte, kasu odnesu do obližnje njive gde je provale, otvore i izvade novac, a onda je obavezno zapale da bi prikrili tragove, otiske i DNK.

Veruje se da je grupa koja se pljačkama bavi već dve godine iznosila kase iz pedesetak pošta, te da su operisali na teritorijama Pančeva, Valjeva, Smedereva, Kragujevca, Požarevca, Kruševca, Jagodine i Kraljeva.

Foto: Privatna arhiva
Zoran Đ. voli zlato i brze motore

– Na meti su im uglavnom bile slabo čuvane prigradske pošte u koje su upadali isključivo noću. Računali su na to da u gluvo doba noći niko neće ni čuti njihovu provalu i burgijanje, a pošte nisu imale čuvare – kaže za “Blic” izvor upoznat s istragom.

Plen bande varirao je od oko 200.000, pa do rekordnih dva miliona dinara, sa koliko su sada uhapšeni.

Zanimljivo je da su mladići novac trošili isključivo u skladu sa godinama – na provode, letovanja, kafane. Sva četvorica su ujedno i prijatelji iz Požarevca koji se godinama poznaju, a obijanjem su počeli da se bave u ranoj mladosti: Ivan S. je prve provale sa grupom obavio još kao maloletnik!

Na njihovim fejsbuk profilima vidi se da se ni najmanje nisu libili toga da pokažu kako uživaju u svom novostečenom bogatstvu.

Tako su kačili slike na kojima “crvenim” kite muziku, troše po kafanama, voze brze motore…

Foto: Privatna arhiva
Svi članovi bande su Požarevljani, bliski prijatelji

Mesec dana intenzivnog praćenja

Pripadnici MUP-a akciju hapšenja bande mladih lopova obavili su uz dosta muke. Kako saznajemo, gotovo mesec dana intenzivnog praćenja bilo je neophodno da bi se banditi pohapsili. Zaprećena kazna za ovako veliki broj teških krađa može iznositi najviše osam godina, a minimalno jednu godinu zatvora. S obzirom na opljačkanu sumu, treba očekivati kaznu bližu maksimalnoj…

KOMENTARIŠI