Foto: Urban City

Spomenik srpskom vojniku u Požarevcu, smešten u Kosovskoj ulici (zvanično Spomenik srpskim vojnicima 1912-1918. godine) i koji je često mesto okupljanja povodom obeležavanja značajnih datuma iz naše junačke prošlosti, konačno će biti restauriran što ovo znamenje odavno zaslužuje.

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo raspisao je javnu nabavku za rekonstrukciju Spomenika srpskom vojniku, a procenjena vrednost javne nabavke iznosi 1.506.950 dinara. Otvaranje ponuda obaviće se u prostorijama Regionalnog zavoda 3. maja u 12 časova. Kriterijum za ocenjivanje ponuda je „najniža ponuđena cena“. Odluka o dodeli ugovora biće doneta u roku od pet dana od dana otvaranja ponuda.

Foto: Urban City

Inače ovaj monument je u delu grada Požarevca koji se naziva Gornja mala, na raskrsnici ulica Kosovske, Deligradske i Svetosavske podignut 1923. godine kao Spomenik srpskim vojnicima 1912-1918. godine. Spomenik se sastoji od visokog postamenta na koji je postavljena skulptura vojnika. Na postamentu kvadratnog preseka se na sve četiri strane nalaze spomen ploče od crnog mermera sa imenima sto četrdeset palih vojnika u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Foto: Urban City

Prostor oko spomenika je parterno uređen. Okolo je postavljena lančanica na četiri stubića sa dekorativnim fenjerima. Kompletna restauracija spomenika izvedena je 2005. godine na inicijativu Skupštine opštine Požarevac, a radove je izvodio Regionalni zavod za zaštitu spomenka kulture Smederevo.

KOMENTARIŠI