Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Svake godine između 500.000 i milion srpskih turista poseti Grčku, a nekima od njih se desi da im uživanje na plaži pokvari gubitak ili krađa pasoša, bez kog ne mogu da se vrate u Srbiju, ili drugih dokumenata poput vozačke dozvole ili kreditne kartice.

Ukoliko ostanete bez dokumenata u Grčkoj, prvo što treba da uradite je da, bez odlaganja, odete u najbližu policijsku stanicu i prijavite gubitak ili krađu pasoša, vozačke ili saobraćajne dozvole. Policijskom službeniku ćete dati svoje podatke, a on će vam izdati potvrdu o izgubljenim dokumentima.

– Potvrdu koju ste dobili u policiji zadržaćete kod sebe da biste, u slučaju rutinske policijske kontrole, pokazali bilo koji dokaz o identifikaciji. S tom potvrdom treba da odete u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Solunu ili Atini, gde ćete dati izjavu o krađi, odnosno gubitku pasoša, i pokrenuti postupak za izdavanje privremene putne isprave ili takozvanog privremenog pasoša, za čiju izradu je potrebno dva do tri dana – piše sajt Grčkainfo.com

Potrebno je i da platite administrativnu taksu koja iznosi 43 evra po pasošu, ali i da donesete dve slike za svaku privremenu putnu ispravu. Ako ste ostali bez novca i nemate mogućnost da platite taksu, moraćete pozvati rođake ili prijatelje u Srbiji koji će vam novac poslati ili ga u vaše ime uplatiti na račun konzulata.

Ukoliko kod sebe nemate nijedan drugi dokument, kao što je, na primer, lična karta, nakon uplate takse konzulat će poslati zahtev MUP Srbije, koji će im, radi identifikacije, proslediti vaše fotokopije pasoša. U slučaju da se nalazite u letovalištu u Grčkoj koje je dosta udaljeno od konzulata, treba da podnesete prijavu policiji o gubitku ili krađi pasoša, a nakon toga pozvati telefonom najbliže konzularno predstavništvo Srbije u Solunu ili Atini.

Kako biste izbegli ove neprijatnosti, korisno bi bilo da, kada krenete na odmor u Grčku, imate sa sobom neki od dokaza identiteta sa fotografijom: fotokopiju prve strane pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, i eventualno izvod iz matične knjige rođenih. Ova dokumenta možete pre polaska na put odštampati, slikati mobilnim telefonom ili ih skenirati i sačuvati na mejlu.

Ukoliko izgubite pasoš ili vam ga ukradu:

1. Idite u najbližu policijsku stanicu da prijavite nestanak
2. Policija vam izdaje potvrdu o ukradenom ili izgubljenom pasošu
3. S ovom potvrdom idite u konzulat ili ambasadu Srbije gde ćete dati izjavu
4. Pokreće se postupak za izradu privremenog dokumenta, što traje dva-tri dana
5. Platite administrativnu taksu od 43 evra po pasošu i donesite dve slike za svaku privremenu putnu ispravu
6. Ako nemate drugu ispravu kao dokaz vašeg identiteta, konzulat će od MUP Srbije tražiti fotokopiju vašeg pasoša

KOMENTARIŠI