Pacijenti u Požarevcu čekaju godinu dana na operaciju

Pacijenti u Požarevcu čekaju godinu dana na operaciju

U Opštoj bolnici u Požarevcu na listi čekanja za operacije trenutno se nalazi 689 pacijenata. Reč je o ugradnjama veštačkog kuka i kolena, operaciji katarakte i snimanju skenerom glave i vrata

Opšta bolnica Požarevac

U Opštoj bolnici u Požarevcu na listi čekanja za operacije trenutno se nalazi 689 pacijenata. Reč je o ugradnjama veštačkog kuka i kolena, operaciji katarakte i snimanju skenerom glave i vrata.

Najduži spisak pacijenata je za ugradnju proteze za koleno, jer na taj zahvat čeka njih 365. Prvi na spisku zakazao je operaciju 30. januara prošle godine i biće operisan krajem ovog meseca, dok je poslednji na listi zakazao 31. avgusta ove, a zahvat će mu biti obavljen 30. aprila 2020. godine, pišu Novosti.

To znači da se na ovu operaciju, u proseku, čeka 20 meseci. Druga najduža lista odnosi se na ugradnju veštačkog kuka, na koju čekaju ukupno 224 pacijenta. Ova operacija izvodi se na tri načina – ugradnjom bescementne, cementne i hibridne proteze. Najviše ih čeka na hibridnu, njih 101, a prosek čekanja na takvu protezu je 16 meseci. Prvi pacijent na listi zakazao je 26. juna prošle, a na red će stići 26. oktobra ove godine. Na bescementnu protezu čeka njih 95, oko 13 meseci, a na cementu 28 pacijenata, oko godinu dana.

Foto: OBP

Godinu dana čeka i 89 pacijenata koji treba da operišu kataraktu, uz ugradnju sočiva.

Najmanje se čeka na snimanje skenerom glave i vrata, od pet do deset dana. Na ove preglede čeka 11 pacijenata.

Na sajtu Opšte bolnice navedeno je da se liste čekanja formiraju za medicinske procedure i intervencije koje su skupe, a nisu hitne.

– Liste čekanja su način kojim se obezbeđuje pravičnost pri pružanju zdravstvenih usluga, racionalno korišćenje raspoloživih sredstava i uvođenje reda u pružanju usluga – navedeno je na bolničkom sajtu.

ZAPOSLENI

Opšta bolnica pokriva grad Požarevac i još sedam opština Braničevskog okruga. Ima 21 odeljenje, 530 postelja i 861 zaposlenog. Od toga je 126 lekara specijalista, 16 specijalizanata, 41 viši medicinski tehničar i 454 srednja medicinska tehničara.

KOMENTARIŠI