Pametni telefoni uskoro dobijaju dijamantsko “neprobojno” staklo

Pametni telefoni uskoro dobijaju dijamantsko “neprobojno” staklo

Kompanija Akhan Semiconductor radi na razvoju tehnologije izrade dijamantskih stakala za mobilne telefone, koja bi mogla zauvek da stave tačku na razbijanje ekrana mobilnih uređaja

Prozvođači pametnih telefona za zaštitu ekrana svojih uređaja najčešće koriste hemiski ojačano “Gorilla Glass” staklo. To bi uskoro moglo da se promeni, budući da jedna američka firma planira da 2019. godine na tržište izbaci dijamantsko staklo za mobilne uređaje.

Kompanija Akhan Semiconductor radi na razvoju tehnologije izrade dijamantskih stakala za mobilne telefone, koja bi mogla zauvek da stave tačku na razbijanje ekrana mobilnih uređaja.

Dijamanti su odlični poluprovodnici, koji dobro razvode toplotu, i imaju veliku čvrstinu. Na razvoju dijamantnih stakala komapnija radi više od godinu dana. Iako je prvi prototip već trebalo da bude predstvaljen, rokovi su poereni za 2019. godinu, pošto testiranja u saradnji sa nekim proizvođačima mobilnih telefona uveliko traju.

Osnovna ideja nove tehnologije je da se dijamantski sloj nanosi na već postojeće Gorilla Glass ili slično zaštitno staklo.

Zahvaljujući dobrim provodničkim svojstima, dijamantski sloj stakla bi omgućio nesmetano korišćenje ekrana na dodir. Ono što još trenutno predstavlja problem je postizanje minimalne refleksivnosti nanesenog dijamantskog sloja.

Čim ovi problemi budu prevaziđeni, uređaji sa “nesalomivim” ekranima bi mogli da se nađu na tržištu.

Osnivač kompanije Akhan Semiconductor, Adam Kan, međutim, ističe da je proces proizvodnje dijamantskih ekrana prilično skup, pa će tako “neprobojno” dijamantsko staklo, najverovanije, naći na telefonima iz premijum segmenta.

KOMENTARIŠI