Na području grada ima oko 23.000 registrovanih automobila, a za većinu njih već godinama ne postoji dovoljan broj parking mesta. Na pet zatvorenih i više uličnih parkinga može da se smesti tek oko 1.200 vozila, pa je svima u Požarevcu postalo jasno da izgradnja spratne javne garaže predstavlja – neophodnost.

 srb-parking

– Pripremama za realizaciju takve investicije mogli bi da započnemo već naredne godine – kaže direktorka JP “Parking servis” Verica Savić. – Iako je Požarevcu javna garaža preko potrebna, najpre je neophodno uraditi detaljnu analizu, odnosno studije ekonomske opravdanosti i isplativosti. Tek posle toga, u dogovoru sa osnivačem, mogla bi da se nabavi jedna montažna garaža čija bi vrednost približno iznosila oko 60 miliona dinara.

Inače, o spratnoj garaži u centru grada se priča još od 2010, kada su tadašnje gradske vlasti najavile da će u najužoj gradskoj zoni biti izgrađena čak tri takva objekta. Argument je – osim velikog broja vozila koja zauzimaju i trotoare – bila i namera da se centralni deo Požarevca pretvori u pešačku zonu.

Nažalost, ništa od toga nije realizovano, pa aktuelna garnitura lokalne vlasti – koju čine Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije – ima gotovo istorijsku šansu da i te kako olakša život ljudima u srcu Braničeva.

mapa

U Požarevcu postoji pet zatvorenih parkinga: pored zgrade nekadašnje Robne kuće “Beograd” u Sinđelićevoj ulici, kod zelene pijace “Krug”, preko puta hotela “Dunav”, pored Osnovnog suda i kod Centra za kulturu. Na njima je, ukupno, više od 300 mesta za automobile, dok na uličnim parkinzima – u prvoj i drugoj zoni – može da se smesti još oko 900 automobila.

KOMENTARIŠI