Pčelarima preti loša godina, bagrem prerano procvetao

Pčelarima preti loša godina, bagrem prerano procvetao

Foto: Pixabay // ilustracija

Sunčani i topli dani ubrzali su vegetaciju biljaka i izmamili pčele iz košnica. Iskusni pčelari strahuju da bi zbog izuzetno ranog cvetanja bagrema paša mogla da podbaci. Stručnjaci savetuju da se prilikom biranja lokacija za postavljanje košnica pčelari oslone na nauku.

Osim mogućeg izmrzavanja bagrema zbog najavljenog zahlađenja, brinu i hladne noći i suša koja ume da poremeti medenje biljaka.

Stručnjaci kažu da ni pčele, ni pčelari ne vole blage zime, poput ove koje smo donedavno imali. U takvim godinama vegetacija kreće rano i podložnija je mrazevima. U prethodnom periodu u mnogim krajevima, navode u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, bilo je izmrzavanja bagrema, ali manje nego prošle godine. To se lako može utvrditi praćenjem njegovog razvoja na različitim lokalitetima.

Optimističniji pčelari veruju da su minusi iza nas i da temperature neće ići ispod nule.

Ukoliko se obistine strahovi pčelara, ovo bi bila još jedna loša godina u proizvodnji bagremovog meda. Prošlu sezonu svi pamte po totalnom podbačaju ove paše za sve stacionarne pčelare, jer zbog loših vremenskih uslova prvi bagrem nije medio. Samo oni koji su selili košnice u krajeve gde vegetacija kreće kasnije, imali su bagremov med, i to u količinama manjim od proseka.

Stručnjaci savetuju da se u izboru najboljih lokacija za medenje koriste tzv. SMS vage

KOMENTARIŠI