Penzioneri 4. novembra dobijaju po 5.000 dinara

Penzioneri 4. novembra dobijaju po 5.000 dinara

Foto: Pixabay

Jednokratnu pomoc od po 5.000 dinara svi penzioneri dobiće 4. novembra, potvrđeno je RTS-u.

Izmene zakona kojima se uvodi “švajcarska formula” za rast penzija, stigle su u Skupštinu Srbije, a uskoro će se znati i tačan iznos povišice.

Prema predlogu zakona, penzije će se usklađivati jednom godišnje, svakog 1. januara, na to će podjednako uticati dvanaestomesečno kretanje inflacije i prosečne zarade.

Iako je Zavod za statistiku objavio pojedinačne podatke, zapelo je oko konačne cifre povišice, u pitanju su decimale.

“Mi čekamo odgovor od njih, jer smo njima poslali na tumačenje, s obzirom na to da se uzima period od jula 2018. do 30. juna 2019. kao parametar za ovo povećanje”, kaže ministar za rad boracka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Od razlike u decimali, kažu, važnije je da povećanje ne narušava makroekonomsku stabilnost.

“To povećanje od 5,3 ili 5,4 odsto je uključeno u jedan okvir dogovora, aranžmana sa MMF-om, da masa penzija ne pređe nekih 11 posto bruto domaćeg proizvoda”, ističe direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

U svakom slučaju, prosečna penzija koja je sada 26.343 dinara, trebalo bi da bude veća za oko 1.500 dinara, a najviše penzije i preko 7.000 dinara.

“Penzija je 2010. godine bila 193 evra, a od 1. januara će biti 240 evra. U poslednje tri godine smo isplaćivali pomoć penzionerima na kraju godine i sa tom podrškom nastavljamo i ove godine”, rekao je ministar Đordević.

Od prošle godine do novembra ove, uredbom je predviđena isplata dodatka uz penzije do 34.000 dinara, koji ne ulazi u osnovicu. Nadležni najavljuju da će se sa tim isplatama nastaviti.

KOMENTARIŠI