Foto: Urban City // B.P.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će sutra početi isplata 30 evra novčane podrške svim punoletnim državljanima Srbije, što je mera koja se sprovodi u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima u cilju ublažavanja posledica pandemije, a novac će prvo biti uplaćen penzionerima i primaocima novčane socijalne pomoći.

“Dakle, u ponedeljak, 1. novembra, naši najstariji sugrađani, kao i primaoci novčane socijalne pomoći mogu da očekuju uplatu u iznosu od 30 evra na svojim računima. Ostalim punoletnim građanima koji su ispunili uslove za ovaj vid novčane podrške države, novac će biti uplaćen 2. i 3. novembra”, rekao je Siniša Mali.

Ukupno, reč je o više od 5,7 miliona građana, od čega 1,6 miliona penzionera. Svako će dobiti po 3.527 dinar, pojasnio je ministar finansija.

Mali je objasnio da je navedenih 30 evra, drugi deo pomoći iz maja ove godine, kada je građanima takođe bilo uplaćeno po 30 evra, a podsetio je da je i sredinom decembra planirana isplata novčane pomoći od 20 evra, takođe za sve punoletne građane, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Podrška građanima Srbije je kontinuirana i pored 30 evra u novembru, građani će dobiti i po 20 evra u decembru mesecu. Naravno, kao što smo i obećali, naši najstariji sugrađani će početkom sledeće godine dobiti još po 20.000 dinara novčane pomoći”, naveo je Siniša Mali.

Ministar je naglasio da građani koji su se u maju prijavili za novčanu pomoć od dva puta po 30 evra, ne treba da se prijavljuju za dodatnu novčanu pomoć od 20 evra, jer će im ona biti automatski uplaćena u decembru.

Takođe, naglasio je ministar, ni korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne treba da se prijavljuju, jer će novac dobiti bez podnošenja prijave.

“Ostali punoletni državljani Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu i koji se prethodno nisu prijavili za dva puta po 30 evra, a sada žele da dobiju dopunsku novčanu pomoć u iznosu od 20 evra u dinarskoj protivvrednosti, ili koji su u međuvremenu stekli pravo na pomoć, bilo da su postali punoletni ili dobili državljanstvo, prebivalište ili ličnu kartu, moći će da se prijave na portalu Uprave za trezor, u periodu od 15. do 30. novembra”, rekao je Mali.

Ministar finansija je objasnio i da će građanima koji su, nakon što su dobili prvi deo novčane pomoći od 30 evra u maju, promenili banku i ugasili račun, u prvobitnoj banci biti otvoren namenski račun na koji će im biti uplaćen drugi deo novčane pomoći.

KOMENTARIŠI