Pešić: Pogrešno ste informisani o Teu, nije mogao da ima status kao...

Pešić: Pogrešno ste informisani o Teu, nije mogao da ima status kao do sada

SVETISLAV PEŠIĆ - KARI, Foto: Skype screenshot

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić potvrdio je na konferenciji za medije da je iz tima izostavio Miloša Teodosića. Pešić je istakao da mu se prvi put dogodilo da su mediji preneli da je Teodosić precrtan, a da on nije stigao ni da obavesti ekipu. Razlog je, kako ističe, činjenica da na mestu plejmejkera ima bolje opcije i da kapitenu nije mogao da obezbedi status i minutažu koju je imao do sada.

“Morali smo da donosimo neke odluke koje se tiču selekcije tima. To se radi u pripremnom periodu i ništa se ne radi slučajno. Tu se ubrajaju i fizička spremnost i mentalna spremnost i konkurencija”, počeo je Pešić.

“To nam je poslužilo da u miru vidimo ko je gde, jer ja te igrače dugo nisam trenirao. Jesam Nedovića u Zvezdi, Micića u Bajernu, Bjelicu… Ali to je bilo odavno. Trebalo je napraviti kontakt sa igračima, oni su u međuvremenu postali odrasli, dobri igrači. Vidim, a i znam, znamo, svi koji se bavimo ovim sportom znaju da se tu moraju donositi odluke, ne samo kada je reprezentacija u pitanju… Vidim da su ovakve odluke izazvale različite komentare, pogovoro kada je Teo u pitanju. Prvi put mi se dešava, bio sam trener Zvezde i reprezentacije, i prvi put mi se dešava da nisam stigao da informišem ekipu, a već su svi portali objasnili da je Teo precrtan, pa čak i odstranjen.”

Pešić je istakao da je sa Teodosićem obavljen dobar razgovor na kojem mu je predočeno da neće moći da ima status u ekipi koji je imao do sada.

“Moja odluka nije laka, ne samo zato što je dugo u rep, već za svakoga nije laka. On je bio iznenađen, ali to je sastavni deo života i sporta. Rekao sam mu da ne mogu, nakon ovoga što sam video, više ponuditi status i mesto koje je imao u reprezentaciji. Da se okrećem igračima koji mogu više da daju. Bilo je tu dileme, razgovora, u jednom momentu je bilo ‘pa dobro on je kapiten, uradio je mnogo, neka ostane u ekipi, da bude bek-ap igrač’. Međutim, on nije bek-ap igrač nikada bio, imam bolje igrače od njega. Ekipa se ne sastavlja od najboljih košarkaša”, potvrdio je Kari.

“Poznato je da smo pozvali 22 kandidata, Marjanovića i Bogdanovića nismo mogli”, potvrdio je Pešić.

Selektor je istakao da se Bogdanović oporavlja posle operacije i da neće biti na raspolaganju za predstojeće takmičenje.

“Prva faza je prošla dosta dobro. Ono što smo planirali je 100% ostvareno. Većina od tih 22 kandidata nije igrala za reprezentaciju u prethodnom prozoru. Neki su otkazivali zbog povreda, neki zbog premorenosti, neki zbog privatnih razloga.”

Potvrdio je da na Alekseja Pokuševskog takođe nije mogao da računa, kao ni na Alena Smailagića, koji se oporavlja nakon operacije.

“On je došao posle te operacije, a u dogovoru sa stručnim štabom Partizana, dogovorili smo se da nastavi s njima da radi. Oporavci su mogući, to važi i za Avramovića koji je obnovio povredu i dalje miruje”.

“Veliko hvala ljudima iz FSS-a. Želeli smo da ostanemo još, ali moramo da radimo na košarci. Došli smo ovde, trenirali smo, odigrali smo dve trening utakmice, po FIBA pravilima. Potom smo odigrali protiv Crne Gore, veoma korisna utakmica za nas. To nam je baš pomoglo. Jedno je trening, drugo utakmica.”

 

KOMENTARIŠI