Pet kamera u oba smera na auto-putu Požarevac-Beograd od 15. oktobra

Pet kamera u oba smera na auto-putu Požarevac-Beograd od 15. oktobra

Foto: Google maps printscreen

Vozače će na autoputu Beograd-Niš od 15. oktobra snimati 56 kamera na 14 lokacija u oba smera, a međusobna udaljenost kamera je od šest do 32 kilometra.

Saobraćajna policija će prva tri meseca testirati te kamere, a potom će, ukoliko testovi prođu kako treba, da ih koristi za kažnjavanje prekoračenja dozvoljene prosečne brzine od 130 kilometara na sat.

Reč je o kamerama koje postavlja JP “Putevi Srbije” u okviru pilot-projekta nadogradnje postojećeg naplatnog sistema na autoputu Beograd-Niš, koji predviđa, između ostalog, postavljanje video nadzora i na deonicama duž kojih nema odmarališta i benzinskih pumpi. Prema tome, vozači koji u proseku voze brže od dozvoljenih 130 na sat, neće moći nikako da izbegnu kaznu osim ako ne prave pauze u zaustavnoj traci.

Ako krećete do Beograda ili se vraćate iz Beograda do Požarevca, od 15. oktobra na putu će biti čak pet kamera.

MUP će u prva tri meseca testirati te kamere pre nego što na osnovu njih počnu da kažnjavaju neodgovorne vozače.

Neće meriti trenutnu brzinu

Kamere koje budu postavljene neće meriti trenutnu brzinu vozila.

– To su kamere koje detektuju prolazak vozila pri čemu su povezane sa centralnim softverom sistema za naplatu putarine i sa softverom za merenje vremena u Srbiji koji je sertifikovan u Zavodu za mere. Kamera koja meri trenutnu brzinu vozila nije kamera, već radar. To ima policija i ona to radi sa presretačima. Naše mišljenje je da je sistem dobar i da je pravno održiv – podvlači Savić iz “Puteva Srbije”.

KOMENTARIŠI