Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Vlada Srbije juče je usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa na teritoriji Srbije, za koje je predviđen budžet od ukupno pet miliona dinara, saopšteno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, prenosi Beta.

Ministarka Tatjana Matić pozdravila je ovu odluku i dodala da su neophodni direktni podsticaji u turizam koji će omogućiti oporavak sektora koji ima veliki uticaj i na druge privredne grane.

„Subvencijama koje se odnose na organizovanje turističkih putovanja biće povećana motivisanost za dovođenje stranih gostiju, ali i elastičniji pristup u politici cena i određeni stepen amortizacije negativnih cenovnih uticaja”, ocenila je ministarka.

U saopštenju se navodi da na osnovu uredbe pravo na dodelu subvencija imaju turističke agencije organizatori turističkog putovanja, registrovane na teritoriji Srbije, koje poseduju propisanu licencu, i to po realizaciji organizovanog dovođenja turističkih grupa domaćih ili stranih turista (najmanje 15 turista).

Subvencija za ostvarena tri do četiri noćenja, za organizovano turističko putovanje, odnosno za ostvarena dva do četiri noćenja za međunarodni kongres, međunarodni korporativni događaj, po stranom turisti iznosi 15 evra.

Za ostvarenih pet i više noćenja, za organizovano turističko putovanje, odnosno za međunarodni kongres, međunarodni korporativni događaj, subvencija po stranom turisti iznosi 20 evra.

KOMENTARIŠI