Pisa testiranje u kostolačkoj Tehničkoj školi

Pisa testiranje u kostolačkoj Tehničkoj školi

U Tehničkoj školi sa domom učenika "Nikola Tesla“ održano je probno PISA testiranje, kojim se proverava čitalačka, naučna i prvi put finansijska pismenost učenika.

Na osnovu PISA istraživanja, učenicima se procenjuje pripremljenost za život i meri postignuće u čitanju, nauci i matematici, a glavni cilj je prikupljanje podataka o obrazovnoj praksi u zemljama učesnicama.

Učenici su testove rešavali elektronski – putem računara. PISA pitanja su osmišljena tako da testiraju sposobnost učenika da znanje i veštine koje su stekli u školi primene u situacijama iz svakodnevnog života.

Direktor Tehničke škole sa domom učenika “Nikola Tesla”,dr Goran Nestorović, prigodnim rečima otvorio je probno PISA testiranje, poželevši učenicima puno sreće na testu i da ostvare što bolji rezultat.

Tehnička škola sa domom učenika “Nikola Tesla” je jedna od tri škole u Braničevskom okrugu koja sprovodi PISA testiranje. Testiranjem će biti obuhvaćena 41 škola u Srbiji, sa po 60 učenika.

Testiranje se organizuje na tri godine, kada se proverava funkcionalno znanje 16 – ogodišnjaka. U Srbiji se PISA istraživanje obavlja od 2001. godine, a PISA 2018 je sedmi ciklus istraživanja koji uključuje više od 80 zemalja učesnica.

KOMENTARIŠI