Počela blokada „Telegram mesindžera“ u Rusiji

Počela blokada „Telegram mesindžera“ u Rusiji

Sud je presudio da se moraju ispuniti zahtevi „Roskomnadzora“, koji je zatražio od kompanije „Fejsbuk“ da objasni kako se pridržava ruskog zakona o lokalizaciji podataka

Ruska Federalna služba za nadzor komunikacija „Roskomnadzor“ saopštila je da je danas počela s blokadom „Telegram mesindžera“ u toj zemlji, čime sprovodi odluku suda od prošle nedelje.

„Roskomnadzor“ je u saopštenju postavljenom na veb-sajtu naveo da je poslao telekomunikacionim operaterima obaveštenje o blokadi usluge, preneo je Rojters.

Moskovski sud, naime, blokirao je pristup Telegram mesindžeru u Rusiji 13. aprila, jer nisu nisu hteli da pruže Ruskoj federalnoj službi za nadzor komunikacija „ključeve“ za dešifrovanje poruka, izvestio je Tas.

Sud je presudio da se moraju ispuniti zahtevi „Roskomnadzora“, koji je zatražio od kompanije „Fejsbuk“ da objasni kako se pridržava ruskog zakona o lokalizaciji podataka.

„Roskomnadzor“ je ranije najavio da će u drugoj polovini ove godine ispitati koliko se „Fejsbuk“ pridržava ruskog zakona i saopštio da je od te kompanije zatraženo i obrazloženje zašto je pojedinim ruskim medijskim organizacijama ograničen pristup nalozima na toj društvenoj mreži.

Telegram je aplikacija za dopisivanje, slična je Votsapu, a napravio je Pavel Durov, osnivač Vkontakte, ruske verzije Fejsbuka.

KOMENTARIŠI