Foto: Pixabay // ilustracija

Od danas u Srbiji važe nova epidemiološka pravila, među kojima je i smanjenje trajanja karantina.

Krizni štab u petak je doneo odluku o tome da se trajanje karantina za zaražene smanji sa 10 na sedam dana. U praksi ta odluka bi, po svemu sudeći trebalo da znači završetak bolovanja i dolazak na posao već posle nedelju dana.

Kako je saopšteno nakon sednice Kriznog štaba, karantin je skraćen zbog lakšeg oblika oboljenja, a kako bi se građani što pre vratili na posao.

U svakom slučaju, ova odluka će obradovati poslodavce. Ipak, na lekarima je da konačno procene i da na osnovu kliničke slike procene kada bi neko trebalo da se vrati na posao.

Prof. dr Sanja Radojević-Škodrić je istakla da će kućna izolacija posle izlaska iz bolnice, koja je do sada bila 14 dana, biti ukinuta.

“Kod pacijenata koji imaju razvijenu kliničku sliku dužina kućne izolacije zavisi od trajanja simptoma, pa se može desiti da u istoj mogu biti i 14 dana ako i dalje imaju simptome, a o čemu odlučuju lekari, koji i zatvaraju bolovanje i odlučuju o trajanju istog ako je reč o zaposlenom”, rekao je prof. dr Branislav Tiodorović.

Podsetimo, cena PCR testa na lični zahtev je smanjena sa 9.000 na 6.000, dok je cena antigenskog testa smanjena sa 3.500 na 1.800 dinara.

KOMENTARIŠI