Izložba crteža i akvarela Ružice Bebe Pavlović i Milice Dinić u Požarevcu

Izložba crteža i akvarela Ružice Bebe Pavlović i Milice Dinić u Požarevcu

U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu 14.01.2022. godine postavljena je „Izložba crteža i akvarela Ružice Bebe Pavlović i Milice Dinić“ – izbor dela iz istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac.

Autorka izložbe Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu o stvaralaštvu umetnica kazala je: „Autentična i vizuelno prepoznatljiva umetnost ekspresionističko-fantastičnog prizvuka Ružice Bebe Pavlović ističe spontanost kao glavnu odliku. Umetnica istražuje autobiografsku i nesvesnu dimenziju u svojim slobodnim, ali preciznim crtežima oslobađajući svoje anksioznosti, znanja, sećanja i emocije. Njen mrak je prevaziđen meditativnom i analitičkom praksom. Odana poetskoj figuraciji bliskoj nadrealizmu oživljava lebdeće figure u apstraktnom, nedefinisanom prostoru obogaćenom vegetacijom ili arhitektonskim kulisama, čime se podvlači nematerijalnost i ranjivost predstavljenih bića, njihova nežnost i lucidnost. Odnegovan mek i vazdušast crtež, nastao kroz odnose čistih linija, vremenom pročišćen redukovanjem suvišnih detalja, proizvodi osećaj nedovršenosti što se upotpunjava izvesnim dekorativnim efektnim detaljima poput zlata ili pojedinih realno definisanih formi. Morfološki dinamična linija teče, zavija, umrežuje se i drhti u sigurnosti crtačke veštine u trenutku i u trajanju. Menja se u osećaje i prisećanja, terajući nas da tečemo s njom, dišemo i zastajemo s njom u unutrašnjem duševnom prostoru slike, da iščitavamo metafore i simbole, povezujući se s njom, sa sobom i s rastućim osećajem neumoljive samoće. Kroz koloristička osećajnost, prefinjeno nijansiranje, irealnu svetlost, spoj starog i novog, kombinaciju stvarnosti i podsvesti kreiran je unutrašnji svet preosetljivosti jednog umetnika. Velikom imaginarnom snagom odabrani događaj uzdiže se do metafizike predstavljajući uvek univerzalno sa ličnim značenjem, slojevito, rafinirano, i uvek zagonetno.“

Biografija Ružice Bebe Pavlović

Ružica Beba Pavlović rođena je u Beogradu 1927. godine. Još u ranom detinjstvu počela je da pokazuje interesovanje za umetnost. Kao skojevka učestvovala je na Sremskom frontu. Godine 1945. demobilisana je kao ratni vojni invalid. Diplomirala je 1967. godine na Akademiji likovne umetnosti, u klasi Zorana Petrovića. Član je ULUS-a i Društva „Lada”. U periodu od 1959. do 1998 . godine priredila je 23 samostalne izložbe i učestvovala na više od 200 grupnih izložbi. Njene slike nalaze se u privatnim i državnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Medalje zasluga za narod 1967. godine, Medalje Vladimira Putina povodom obeležavanja sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda i velikog broja zahvalnica za poklonjene radove u dobrotvorne svrhe.
O stvaralaštvu Milice Dinić autorka izložbe je kazala:“ U negovanju tema mrtve prirode i pejzaža sa zračenjem tradicije crnog konturnog linearizma i forme na crtežima i finih pastelnih boja na akvarelima, umetnost Milice Dinić nastavlja nit poetskih, intimnih strujanja koja se javljaju u prvoj polovini XX veka, i nastavljaju život i u posleratnom periodu. Fragmenti sećanja ili osećanja, preformulisani su na sopstveni način u umetničko delo. Ta čulna iskustva Miličino je vizuelno okruženje, a njega čine drvoredi, krovovi, njen atelje, saksije, vaze, suncokreti, ruže… Široki potezi i plohe, koji se smenjuju u određenom ritmu, njen su način da organizuje prostor i sjedini ga sa harmoničnim koloritom. Radovi imaju intimistički, lirski i ponekad i melanholični karakter. Rukovodeći se iskrenim odnosom prema sebi i svom likovnom opredeljenju i ne povodeći se za izazovima vremena, Milica Dinić je u svom umetničkom opusu sačuvala toplinu jednog humanog odnosa prema svetu. Ona je slikarka koja poseduje izvanredan osjećaj za atmosferu spokoja i tišine. Opsena prirode i svet tešine – ovako bi se moglo opisati njena umetnost u kom ona uspeva da harmonizuje lirsku notu sa strukturalnim elementima klasičnog izraza.“

Biografija Milice Dinić

Milica Dinić (1925-1999) je rođena u Beogradu. Diplomirala je na slikarskom odseku Akademije likovnih umetnosti u Beogradu 1953. u klasi profesora Ljubice Sokić. Bila je član ULUS-a i Društva srpskih umetnika „Lada“. Učestvovala je u slikarskim kolonijama: Prilep, Počitelj, Sisevac, Međunarodna slikarska kolonija u Plovdivu. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama.

Godine 2004. gospođa Mirjana Dinić poklonila je Narodonom muzeju Požarevac 19 likovnih dela svoje sestre, akademske slikarke Milice Dinić, koja ovom prilikom po prvi put predstavljamo publici.

KOMENTARIŠI